Assad afviser beskyldning om iranske soldater i Syrien

Iran har ingen soldater i Syrien.

Beskyldninger derom fra blandt andet Saudi-Arabien afvises blankt af Syriens præsident, Bashar al-Assad, som samtidig slår fast, at den libanesiske styrke Hizbollah opererer i landet på syrisk invitation.

- Vi har inviteret Hizbollah, men ikke iranerne. Der er ingen iranske soldater i Syrien, og de har ikke sendt nogen, siger Assad til France 2 ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Det shiitiske præstestyre i Iran er Syriens nærmeste allianceland, og Iran kan siges indirekte at støtte Syrien via sine våbenleverancer til Hizbollah.

Den libanesiske gruppe har udkæmpet flere store slag mod oprørsgrupper i Syrien på vegne af Assad-styret.

I interviewet til fransk tv afviser Assad også, at hans styre i marts udførte angreb med kemiske våben i den nordvestlige provins Idlib.

Samtidig sender præsidenten en direkte anklage mod Washington om, at USA er medskyldig i dannelsen af Islamisk Stat, som hærger i Irak og Syrien.

- IS blev skabt i Irak i 2006 under amerikanernes opsyn. IS kom fra Irak til Syrien, for kaos smitter, siger Assad.

Han beskylder Frankrig og andre lande i Vesten for at støtte den ekstremistiske gruppe ved at tage fejl af dem og den moderate opposition.

- Er det demokratisk at sende våben til terrorister og støtte dem? Betyder det, at jeg har ret til at støtte de terrorister, som angreb Charlie Hebdo eksempelvis?

Syriens præsident håner den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat - den er "ikke seriøs", lyder kritikken.

Assad peger på, at Syrien dagligt udfører 10 gange så mange angreb som den brede internationale koalition.

Han peger blandt andet på, at det tog flere måneder at hjælpe de nødstedte i grænsebyen Kobani, selvom den meget afgrænsede konflikt havde hele verdens bevågenhed.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip