Assad: De farligste IS-ledere er fra Skandinavien

Den ekstreme bevægelse Islamisk Stat, der især hærger Syrien og Irak, udgøres af mænd fra hele verden. Men de farligste af Islamisk Stats ledere er fra Skandinavien.

Det hævder Syriens præsident, Bashar al-Assad, i et opsigtvækkende tv-interview med den svenske avis Expressen.

- Hvad enten du ser Sverige som en del af Europa eller den skandinaviske gruppe af EU-lande, bør man være opmærksom på, at de farligste ledere af Islamisk Stat i vores region er skandinaver. Det er fakta. Det er de informationer, vi har, siger Assad til Expressen.

Expressen, der er en svensk tabloidavis, fik det sjældne interview med Bashar al-Assad i hus "i ugens løb" og fortæller, at den ikke er blevet mødt med modkrav fra det syriske regime i forbindelse interviewet.

Assad roser samtidig Sverige for at tage imod så mange flygtninge fra Syrien.

- Det er godt, at Sverige tilbyder mennesker et fristed. Men hvis du spørger de syrere, der er flygtet fra Syrien, hvad de vil, så vil de ikke flygte fra Syrien på grund af krigen. De vil have stoppet krigen. Det er deres mål, og det er vores mål, siger han.

Den svenske efterretningstjeneste Säpo har i en analyse kaldt jihadister, der vender tilbage fra fronten i Syrien og Irak som den største indenlandske trussel i Sverige. Flere andre lande deler den bekymring.

Belgien, Danmark, Sverige, Kosovo og Frankrig hører til de lande, der forholdsmæssig har den største andel af personer, der drager til udlandet for at tilslutte sig Islamisk Stat eller en anden militant bevægelse.

Mens Vesten gerne ser Assad forlade sin post, har blandt andet USA erkendt, at han lige nu er det mindste af onderne i Syrien, hvor regeringshæren kæmper på flere fronter mod Islamisk Stat og andre oprørsgrupper.

/ritzau/TT

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip