Assad: Oprørere kan vende tilbage til civilt liv

Syriens præsident, Bashar al-Assad, siger til den tyske tv-station ARD, at regimet i Damaskus vil gøre, hvad det kan for at få den igangværende våbenhvile til at holde, og han lover, at oprørere kan vende tilbage til et civilt liv, hvis de lader sig afvæbne.

I et 25 minutter langt interview med ARD siger Assad, at "mange indbyggere i Syrien lider under en humanitær krise."

Samtidig understreger Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, der tirsdag mødtes i Genève, at det haster med at leve op til våbenhvileaftalen i Syrien, og at de krigende parter hurtigt må vende tilbage til forhandlingsbordet.

Den russiske udenrigsminister stillede i Genève krav om, at Tyrkiets grænse til Syrien bliver lukket, så "terrorister" ikke får forsyninger" eller humanitær hjælp den vej fra.

Lavrov skal være kommet til enighed med USA's udenrigsminister, John Kerry, om, at intensivere kampen mod Islamisk Stat og Nusrafronten, som er knyttet til al-Qaeda. De to ekstreme jihadist-bevægelser er ikke omfattet af våbenhvilen.

Våbenhvilen, som først og fremmest skyldes USA og Rusland, har betydet, at en stor del af kampene i Syrien har været stoppet siden lørdag.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, siger, at "vi vil efterforske alle formodede overtrædelser af aftalerne om luftangreb i Syrien."

Den amerikanske udenrigsminister siger videre, at han er nået til enighed med sin russiske modpart om at øge indsatsen for at sikre, at kun Islamisk Stat og al-Nusrafronten bliver mål for flere flyangreb i Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip