Assad udskriver valg efter aftaleudkast om våbenhvile

Skrevet af admin

22/02/2016

Dagens topnyheder

Samme dag som man nærmer sig en aftale om delvis våbenhvile i Syrien, har Syriens præsident Assad valgt at udskrive valg.

Kun få timer efter at Rusland og USA i en fælles udtalelse kommer med en plan for en våbenhvile, har Syriens præsident Bashar al-Assad fastsat 13. april 2016 som dato for et kommende parlamentsvalg.

Sådan lyder det i en udtalelse fra præsidenten mandag, skriver Reuters.

Parlamentsvalget foregår hvert fjerde år, og sidste parlamentsvalg i det borgerkrigsramte land var i 2012.

Tilbage i 2014 udskrev Assad præsidentvalg og vandt selv med 88,7 procent af stemmerne. Dermed kunne han blive siddende i yderligere syv år som præsident.

Afstemningen blev fordømt internationalt og afvist af oppositionen.

Der er da heller ikke meget, der tyder på, at et kommende parlamentsvalg vil blive accepteret af oppositionen i Syrien, der er i militære kampe med den syriske regering.

Assads planer om et parlamentsvalg kommer, lige efter at USA og Rusland har indgået en aftale om et udkast til en plan for syrisk våbenhvile, der skal træde i kraft 27. februar.

Den syriske opposition har mandag aften udtrykt, at den er villig til en betinget våbenhvile.

"Forpligtelse til våbenhvilen er betinget" af ophævelse af belejringer, frigivelse af fanger, et stop for bombardement af civile og levering af humanitær bistand, lyder det fra oppositionspartiet "High Negotiations Committee" (HNC), ifølge AFP.

Fra den modsatte side af bordet lød det lørdag aften fra Syriens præsident, at den syriske regering er klar til en våbenhvile på én betingelse.

Assad vil have, at lande uden for Syrien skal stoppe deres støtte til "terroristerne" - det gælder særlig nabolandet Tyrkiet.

/ritzau/