Assange kommer med sejrstale på ambassades altan

Med en FN-rapport hævet sejrrigt i højre hånd trådte Wikileakstifteren, Julian Assange, fredag eftermiddag ud på en altan på Ecuadors ambassade i London.

Fra altanen kom han med en "sejrstale", fordi han mener, at en ny FN-rapport er "juridisk bindende" bevis for, at han ikke skal udleveres til Sverige.

- Hvor er det fedt! Det her er en sejr, som man ikke kan nægte. En sejr af historisk vigtighed, sagde han til de fremmødte.

Talen fra altanen var et sjældent glimt af Assange, da den kendte whistleblower har holdt sig gemt på Ecuadors ambassade i London i over tre år af frygt for at blive udleveret til Sverige.

Assange er efterlyst for at have begået en voldtægt i Sverige. Og udleveres han til Sverige frygter han, at han vil blive overgivet til amerikanerne, der mener, han har forrådt USA ved at offentliggøre hundredvis af hemmeligt stemplede dokumenter.

I den nye rapport vurderer FN-panelet dog, at Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt ved at opholde sig på Ecuadors ambassade i London de seneste tre og et halvt år.

Derfor opfordrer panelet til, at Storbritannien og Sverige ophører med at berøve Assange friheden, ligesom man opfordrer de to lande til at betale ham erstatning efter at have krænket hans ret til fri bevægelighed.

- Hvilken ret har denne regering, den amerikanske regering eller den svenske regering til at nægte mine børn deres far?, tordnede han fra ambassaden under Ecuadors trefarvede flag.

Hverken de britiske myndigheder eller de svenske deler dog opfattelse med FN-panelet og Assange. De mener begge, at Assange frivilligt valgte at søge ind på ambassaden i London i 2012.

Derfor vil han også fortsat blive anholdt, hvis han sætter en fod uden for Ecuadors ambassade.

/ritzau/Afp

 

Dagens Gossip