Asylbesparelser: Minister vil friholde humanitær bistand

Regeringen vil spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden for at finansiere det øgede antal asylansøgere, men besparelserne kommer så vidt muligt ikke til at ramme den humanitære bistand og hjælpen til de mennesker, der flygter fra hus og hjem eller er fanget i konflikt.

Det skriver udviklingsminister Mogens Jensen i en mail til Ritzau. Han har ikke ønsket at stille op til interview, da man forhandler om besparelserne i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov.

- Vi ser på alle områder, men vil tilrettelægge omlægningen, så vi i videst muligt omfang friholder den humanitære bistand og nærområdeindsatserne, der hjælper de mennesker, der er flygtet fra hus og hjem eller fanget i konflikt, skriver Mogens Jensen.

Den danske udviklingsbistand udgør i regeringens finanslovforslag 0,83 procent af bruttonationalindkomsten, det vil sige cirka 16,9 milliarder kroner.

Danmark har allerede forpligtet sig juridisk for nogle af pengene, så der reelt er 12,5 milliarder kroner at jonglere rundt med, når regeringen i forhandlingerne med SF og Enhedslisten skal forsøge at blive enige om, hvor der skal skæres.

Dertil kommer, at regeringen i så vidt muligt omfang heller ikke vil skære på de områder, hvor man på politisk plan har sagt ja til at engagere sig.

Pengene skal altså typisk findes på landeprogrammer, heraf er der ifølge Ritzaus oplysninger lagt op til at skære en del i Afrika. Derudover vil det også ramme forskellige organisationer.

Flere af programmerne, der skal skæres i, har været planlagt i lang tid, men er dog endnu ikke sat i gang, fordi pengene først har skullet endeligt bekræftes i forbindelse med forhandlingerne om finansloven.

- Pengene vil blandt andet blive fundet ved at udskyde visse planlagte udviklingsprogrammer, nedjustere den forudsete støtte til en række samarbejdslande og organisationer samt i visse tilfælde annullere planlagte støttebidrag.

- Vi har ingen planer om at lukke hele landeprogrammer eller at melde os ud af internationale organisationer. Der er tale om en midlertidig reduktion, siger Mogens Jensen.

Han lover samtidig, at hvis udgifterne til asyl bliver mindre end forventet, så vil pengene blive kanaliseret tilbage til udviklingsbistanden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip