Atassut går fra regering efter Hammonds bilagssag

Sagen om Aleqa Hammonds brug af skattekroner til private formål får nu partiet Atassut til at trække sig fra Grønlands regering. Regeringen består nu kun af Hammonds parti, Siumut, som ikke alene udgør et flertal i parlamentet.

Det oplyser Siverth K. Heilmann fra Atassut til det grønlandske medie Sermitsiaq.

Nyheden kommer lige efter, at tre ministre tidligere onsdag trak sig fra regeringen.

Det var ministrene Nick Nielsen og Jens-Erik Kirkegaard, der begge repræsenterer Siumut, og Steen Lynge, der er fra Atassut. Men nu er Atassut altså fortid i regeringen.

Uroen kommer efter, at det i sidste uge kom frem, at Aleqa Hammond havde brugt omkring 106.000 offentlige kroner til private formål som hotelophold og flybilletter i en periode på over et år.

Tirsdag aften fik Aleqa Hammond ellers afværget et mistillidsvotum i det grønlandske landsting, Inatsisartut, som var fremsat af de fire oppositionspartier, der ikke længere havde tillid til hende som Grønlands leder.

Det blev dog afværget, da afstemningen endte 15-14 i Hammonds favør, da de to regeringspartier bakkede op om hende. Men det var altså en stakket frist, da Atassut nu ikke længere er med i regeringen.

Det er endnu uvist, hvad Atassuts udtrædelse af regeringen kommer til at betyde, men et nyt valg er en mulighed.

Aleqa Hammond fik tirsdag aften lov til at tage orlov fra sit politiske virke, ind til en betænkning fra landstingets revisionsudvalg lander 23. oktober.

Hammonds orlovsanmodning blev dog godkendt under store protester fra oppositionen, der flere gange direkte opfordrede Hammond til at træde af og udskrive valg.

Men også her endte afstemningen 15-14, og Hammond overlader dermed roret til partifællen Kim Kielsen, der vil være fungerende regeringschef.

/ritzau/

 

Dagens Gossip