Atomforhandlinger med Iran gør store fremskridt

Både Iran og EU siger, at der er gjort betydelige fremskridt under to dages forhandlinger i Geneve om det iranske atomprogram.

Men USA afviser, at en endelig løsning er fundet.

Under forhandlingerne har parterne søgt at løse de praktiske emner, som stadig mangler, før en løsning er på plads mellem Iran og stormagterne samlet i 5+1.

Iran har erklæret sig villig til at begrænse sit atomprogram, til gengæld for at Vestens økonomiske sanktioner mod Iran gradvist lettes. Vestens bekymring er, at Iran er på nippet til at kunne fremstille atomvåben.

Der er gjort "meget gode fremskridt", siger en talsmand for EU.

Den iranske forhandler, viceudenrigsminister Abbas Araqchi, er endnu mere positiv i sin bedømmelse.

- Vi har fundet løsninger på alle punkter, hvor vi har været uenige, siger han til iransk tv.

Det er ikke oplyst, hvilke emner, som Araqchi har diskuteret med Helga Schmid, der har forhandlet på vegne af EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton.

Ashton selv forhandler på vegne af USA, Rusland, Kina, Frankrig, Storbritannien og Tyskland.

USA medgiver, at der er gjort fremskridt under forhandlingerne, men det er ikke rigtigt, at en endelig løsning er fundet, siger en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

- Dette drejer sig om detaljerede tekniske spørgsmål. Vi har gjort gode fremskridt over de seneste dage. Men på dette tidspunkt er rapporterne om, at alt er færdiggjort, ukorrekte, siger han.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip