Atomprogram: Iran og stormagter går i krig med knasterne

Skrevet af admin

22/04/2015

Dagens topnyheder

Siden en politisk rammeaftale blev nået for tre uger siden - lige efter deadline - er uenighederne om det omstridte iranske atomprogram bare taget til mellem USA og Iran.

Så der er nok at tage fat på, når Iran og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd sammen med Tyskland onsdag genoptager forhandlingerne i Wien om atomprogrammet.

Iran kræver, at sanktionerne mod landet hæves, så snart aftalen efter planen bliver underskrevet til sommer.

USA siger modsat, at det slet ikke kan komme på tale. Det vil være dumt at hæve sanktionerne på en gang, lyder det fra Washington, hvor præsidenten har været under stort pres fra Republikanerne.

Iran og stormagterne har lidt over to måneder til at udmønte den politiske rammeaftale.

- Ophævelsen af sanktioner vil blive et centralt emne ved forhandlingerne. Hvis den anden part viser politisk vilje, kan vi lande en endelig aftale, siger Irans viceudenrigsminister, Abbas Araqchi, til iransk stats-tv.

Aftalen om det omstridte atomprogram skal sætte punktum for mere end 12 års diplomatisk tovtrækkeri. Og sanktionerne, som har kostet Iran rigtig dyrt.

Iranerne står fast på, at programmet, som oprindeligt blev indledt med hjælp fra USA, udelukkende har fredelige mål.

USA, og i særdeleshed Israel og Saudi-Arabien, frygter, at iranerne er i gang med at udvikle atomvåben.

Det vil landene i FN's Sikkerhedsråd og Tyskland undgå.

Derfor er målet med en aftale at forhindre Iran i at kunne udvikle atomvåben, blandt andet ved at begrænse antallet af centrifuger og ved at øge den internationale overvågning.

/ritzau/Reuters