ATP: Vi løber ikke fra vores samfundsansvar i Cheminova-sag

ATP afviser, at lade en del af de penge, pensionskassen har tjent på salget af kemikalievirksomheden Cheminova, gå til at rydde op efter selvsamme selskab.

Pensionskassen er nemlig bundet af ATP-loven, og desuden var den slet ikke medejer, da forureningen fandt sted i 1950'erne og 1960'erne.

Derfor agter ATP at stemme imod et forslag fra Aarhus Universitets forskningsfond, der er største aktionær i selskabet bag Cheminova. Forslaget går ud på at oprette en fond på 125 millioner kroner, der skal bidrage til oprensningen.

- Det ville være i strid med ATP-loven at begynde at dele ud af medlemmernes pensionsopsparing uanset det gode formål og beløbets størrelse, forklarer pressechef Anders Klinkby.

ATP profilerer sig ellers stærkt på social ansvarlighed. Men det er slet ikke det, sagen handler om, fastslår Anders Klinkby.

- Forureningen på Harboøre Tange skete mere end 20 år før, ATP blev aktionær i Cheminova.

ATP's retningslinjer for samfundsansvar siger, at de selskaber, ATP køber aktier i, skal respektere lov og ret i de lande, hvor de opererer.

Selskaberne skal også respektere de regler, normer og standarder, der følger af konventioner og andre internationale aftaler, som Danmark har tiltrådt i eksempelvis EU og FN. Derfor investerer ATP eksempelvis ikke i selskaber, der producerer klyngebomber.

- Men det er ikke, hvad den her sag drejer sig om. Her ligger der en helt klar dom, og ATP har ikke deltaget i en beslutning, der har medført forureningen, pointerer Anders Klinkby.

Han henviser til, at Vestre Landsret har afgjort, at Cheminova ikke er juridisk ansvarlig for forureningen, blandt andet fordi giftdepotet også blev brugt af staten og i øvrigt var godkendt af myndighederne.

Tværtimod har ATP været med til at sikre, at Cheminova er holdt op med et fremstille nogle af de farligste sprøjtemidler, fremhæver pressechefen.

Den amerikanske køber, FMC betaler knap 8,3 milliarder kroner for Cheminova. Heraf står ATP til en fortjeneste på cirka 400 millioner kroner. Forslaget om en fond ville barbere syv til otte millioner kroner af dette beløb.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip