Attentat på JFK var en lektion for Secret Service

- Glem aldrig, men brug fejl som lektioner.

Sådan lød et fælles løfte i USA's Secret Service efter skudattentatet på John F. Kennedy for 50 år siden, hvilket førte til en revolution i beskyttelsen af efterfølgende amerikanske ledere.

Omstændighederne omkring præsidentbesøget i Dallas den 22. november 1963 er utænkelige i dag, da den 46-årige præsident dengang sad i en åben og langsomt kørende limousine.

Han var dermed et let mål for snigskytten, hvilket er gået over i historien som en fatal fejl hos Secret Service, som havde ansvaret for præsidentens sikkerhed.

- Hvert år er den 22. november en påmindelse om den dag i 1963, hvor Secret Service begik en fatal fejl, siger Dan Emmett, der var agent i den særlige tjeneste fra 1983 frem til 2004.

Secret Service, der blev oprettet som et særligt regeringsorgan i 1902 for at beskytte USA's præsidenter og Det Hvide Hus, er i dag kendt for at lægge en nærmest uigennembrydelig jernring omkring de amerikanske ledere.

- Missionen er at holde præsidenten i live for enhver pris. Det skete ikke den 22. november 1963, og det var en smertelig dag, siger Emmett, som har fået udgivet sine memoirer om sine mange år i den elitære beskyttelsesstyrke.

Emmett siger, at enhver, som i dag kunne finde på at foreslå, at Obama eller en af hans forgænger skulle køre rundt i en åben limousine, øjeblikkeligt ville blive anset for at være vanvittig.

- Men USA var også et anderledes land i 1963, og ingen havde forestillet sig det, der skete, siger han og påpeger, at Obama i dag typisk kører i en lukket, pansret bil, der minder mere om en kampvogn end om en almindelig familiebil.

- Den har udstyr, så den kan beskytte præsidenten mod skud og granater- og den har blandt andet forsyninger af ilt og blod af præsidentens blodtype, siger han.

Præsident Barack Obama hyldede onsdag Kennedys epoke for dens "sobre og ligefremme idealisme, da han besøgte Kennedys grav sammen med tidligere præsident Bill Clinton.

I en mindetale sagde Obama, at den velhavende Kennedy kunne have levet et liv i tilbagetrukken luksus.

- Men han valgte i stedet et liv i arenaen. 50 år senere fremstår Kennedy for eftertiden på samme måde, som han gjorde for sin samtid: ung, tapper og dristig.

Kennedys grav og dens evige flamme ligger på Arlingtons Nationale Kirkegård lidt uden for Washington.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip