Auriga afviser penge til oprydning af Cheminova-gift

Selskabet Auriga Industries har nedstemt forslaget om at betale for oprydningen af Cheminovas giftdepot på Harboøre Tange ved Vesterhavet.

Det er resultatet af en netop afsluttet generalforsamling i selskabet

Auriga Industries har for nylig tjent solgt Cheminova for 8,3 milliarder kroner, og hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond, foreslog derfor, at en del af salgsoverskuddet skulle gå til oprydningen af giftdepotet.

Forslaget gik på at lægge 125 millioner kroner fra salget over i en oprensningsfond.

Men det har aktionærerne i Auriga Industries, der er tidligere ejere af Cheminova, altså nedstemt.

Også formanden for Kritiske Aktionærer, Frank Aaen (EL), havde opfordret selskabet til at betale for en oprydning.

Han mener, at selskabet skal erkende, "at det har et ansvar for at rydde op efter den forurening, selskabet har været ansvarlig for".

Men allerede inden generalforsamlingen tegnede der sig en dyster fremtid for forslaget.

Pensionsgiganten ATP afviste på forhånd at stemme for at give penge til oprydningen. Og da ATP har fem procent af de afgørende aktier i Auriga Industries, var det ventet, at det ville blive svært at få forslaget igennem.

Meldingen fra pensionsselskabet har fået meget kritik fra flere kanter.

Både miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og Danmarks Naturfredningsforening (DN) har skudt med skarpt mod ATP inden det afgørende bestyrelsesmøde.

Samtidig har SF og Enhedslisten kritiseret selskabet voldsomt. Ifølge Frank Aaen ville udgiften til oprensningen af giftgrunden kun svare til 1,25 kroner pr. ATP-medlem, og derfor er han uforstående overfor pensionsselskabets afvisning.

Bestyrelsen i Auriga Industries har gennem hele forløbet støttet sig til en dom fra Vestre Landsret i 1987, der afgjorde, at Auriga Industries ikke er ansvarlig for oprensningen af Harboøre Tange ved Vesterhavet.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip