Australien er klar til at bombe Islamisk Stat i Irak

Australien melder sig nu klar til at foretage luftangreb mod den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) i Irak. Det siger landets premierminister, Tony Abbott, på et pressemøde i Canberra.

- Regeringen har i dag (fredag, red.) godkendt australske luftangreb i Irak efter anmodning fra den irakiske regering, siger Tony Abbott.

- Derudover har regeringen yderligere godkendt udsendelsen af australske specialstyrker, der skal sendes til Irak for at rådgive og assistere de irakiske styrker, siger han.

Australien bidrager med 600 militærrådgivere til Irak.

Omkring 60 australske statsborgere vurderes at være rejst til Irak eller Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Det har været medvirkede til, at Australien i september forhøjede sit terrorberedskab, da det frygtes, at personer, der har været i krig, vender radikaliserede hjem.

- Det er i høj grad i Australiens nationale interesse, at vi gør et nyttigt arbejde med at ødelægge Isil (andet navn for Islamisk stat, red.). Vi har længe været et mål for terrorister, siger Tony Abbott, der afviser at bruge ordet "krig" om Australiens indsats.

Australien har allerede deltaget i luftaktioner over Irak, da det har fløjet våben ind til de kurdiske styrker, der kæmper mod IS-krigere i det nordlige Irak. Derudover har australske fly kastet nødhjælp ned til belejrede irakiske byer.

USA, Storbritannien og flere arabiske lande har i næsten to uger udført luftangreb mod IS og andre militante grupper i Syrien, og de amerikanske kampfly har angrebet IS i Irak siden august.

Torsdag morgen stemte et flertal i Folketinget for at sende syv danske F-16-jagerfly til Irak for at deltage i den internationale koalition. I alt har over 40 lande sluttet sig til kampen mod IS i Syrien og Irak.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip