Australien klager over Kinas nye luftzone

Skrevet af admin

|

26/11/2013

Dagens topnyheder

Australien har haft indkaldt Kinas ambassadør i landet for at klage over Beijings pludselige indførelse af en "luftforsvarszone" over Det Østkinesiske Hav .

- Både det tidspunkt og den måde, hvorpå Kina har givet meddelelse om den nye zone er ikke befordrende for en situation, hvor der er regionale spændinger, og det bidrager ikke til den regionale stabilitet, siger den australske udenrigsminister, Julie Bishop.

Bishop siger, at den kinesiske ambassadør blev indkaldt for at gøre de australske bekymringer klare over for kineserne, og for at søge en forklaring på Beijings handlemåde.

Kina, der er Australiens største handelspartner, har oprettet den nye forsvarszone i luftrummet over nogle øer, som landet ligger i strid med Japan om. Civile flyselskaber skal fremover melde sig hos Beijing, når de flyver i området.Dermed tvinger Kina internationale flyselskaber til at anerkende Kinas bemyndigelse eller ret til øerne, som Japan har hævdet suverænitet over siden 1895.

Japan har protesteret på det skarpeste til Kina over det nye træk, og Tokyo advarer om, at en konflikt kan eskalere til "det uventede."

- Dette kan meget let føre til en uforudset situation, siger den japanske udenrigsminister, Fumio Kishida.

Japan anser øerne og luftrummet over dem for at være dets eget territorium.Kina kalder den nye zone, der i omfang svarer til et område på størrelse med to tredjedele af Storbritannien, for "en luftforsvars-identificerings-zone."

Den omstridte øgruppe er ubeboet.

Efter både Japan og USA har kritiseret de nye kinesiske tiltag, svarede Kinas forsvarsministerium mandag igen ved selv at komme med formelle protester til den amerikanske og den japanske ambassade i Beijing.

Selv om Australien kæmper for at få bedre relationer til Kina, så er USA fortsat australiernes vigtigste allierede, og Bishop sagde for nylig, at australierne agter at bevare Japan som "dets bedste ven i Asien".

/ritzau/AFP