Australien: Putin kommer med til G20-møde

Australiens finansminister, Joe Hockey, bekræfter søndag, at Ruslands præsident vil være en del af G20-mødet, der afholdes i Brisbane i november.

- Jeg talte med Ruslands finansminister så sent som i går, og han bekræftede, at præsident Putin kommer til G20-ledernes topmøde i Brisbane, siger Joe Hockey til det australske nyhedsmedie, ABC.

Han siger samtidig, at der har været enighed blandt flere G20-medlemmer, heriblandt USA's præsident, Barack Obama, og Tysklands kansler, Angela Merkel, om, at Ruslands leder skal med til mødet.

Joe Hockey mener, at der på mødet vil være en ærlig dialog med den russiske leder.

På grund af den seks måneder lange konflikt i Ukraine har der været sat spørgsmålstegn ved, om Putin skulle deltage i mødet mellem verdens førende industrinationer.

Australiens premierminister, Tony Abbott, siger søndag, at han ikke er tilfreds med mange aspekter af Ruslands udenrigspolitik, men at hans land ikke har ret til at "sige ja eller nej til enkelte medlemmer af G20".

- Rusland er medlem af G20, og derfor er vi forpligtet til at acceptere den russiske leder i dette land, siger den australske premierminister.

Samtidig gør han det klart, at Australien mener, at Rusland bør samarbejde fuldt ud i forbindelse med undersøgelserne af flykatastrofen MH17, hvor et malaysisk passagerfly eksploderede i luften over det østlige Ukraine, der er kontrolleret af oprørere.

Et møde er også kommet i stand mellem Ruslands leder og hans ukrainske modpart Petro Porosjenko. Det bliver det første møde mellem de to ledere siden august.

Mødet bliver afholdt i Milano i forbindelse med et asiatisk-europæisk Asem-topmøde.

Mødet er kommet i stand samtidig med, at de separatistiske oprørere har nedtrappet deres angreb, hvilket har øget håbet om en våbenhvileaftale i konflikten mellem de to lande.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip