Australien smækker døren i for FN-flygtninge fra naboland

Australiens regering lukker nu effektivt af for flygtninge, der har søgt asyl i nabolandet Indonesien.

Det oplyser Australiens immigrationsminister, Scott Morrison. Han siger onsdag, at Australien nu "tager sukkeret af bordet" og dermed fjerner incitamentet for, at asylansøgere blot vil bruge Indonesien som springbræt til at rejse videre til Australien.

- Vi forsøger at stoppe folk i at tro, at det er i orden at komme til Indonesien og udnytte landet til at vente på en mulighed for at komme til Australien, siger han til ABC Radio.

Australien har i flere omgange siden Tony Abbotts konservative regering kom til magten i 2013 forsøgt at forhindre, at flygtninge rejser i båd fra Sydøstasien i forsøget på at komme til Australien og søge om asyl.

Landet har konsekvent afvist bådflygtninge, der har haft kurs mod de australske kyster, og i stedet sendt dem til interneringscentre i Papau Ny Guinea og Nauru, en lille østat i Stillehavet, mod at betale landene for at håndtere flygtningene.

Denne praksis har ført til kritik fra flere flygtningeorganisationer og ikke mindst FN's flygtningeorgan, UNHCR, der i kraftige vendinger har langet ud efter metoden.

Nu tager Australien så skridtet videre og siger stop for personer, der er registreret som flygtninge i FN-systemet.

- I ni ud af årets 10 første måneder er der ikke kommet én succesfuld menneskesmuglingsbåd til Australien. Alligevel ved vi, at menneskesmuglere fortsat opfordrer asylansøgere at rejse til Indonesien med det formål at søge forflyttelse til Australien, siger Scott Morrison.

Beslutningen kan betyde, at tusindvis af flygtninge fra blandt andet Mellemøsten, kommer til at strande i Indonesien.

Indonesien opfordrer Australiens regering til at droppe planerne, og landets nyvalgte præsident, Joko Widodo, har generelt advaret den sydlige nabo mod at sejle ind i indonesisk farvand i forsøget på at vende både med flygtninge om.

Beslutningen gælder for asylansøgere, der er registreret hos UNHCR i Indonesien efter 1. juli.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip