Australien undskylder for tvungne adoptioner

admin

11 år siden

|

21/03/2013
I perioden menes titusindvis af børn af ugifte, hovedsageligt teenagemødre, at være blevet taget af staten og givet til barnløse ægtepar. Mange kvinder har sagt, at de blev tvunget til at skrive under på, at de ville give deres børn væk.Julia Gilliard, der talte foran hundredvis af ofre i parlamentet i hovedstaden Canberra, kaldte politikken »skamfuld« og sagde, den havde skabt »en arv af smerte«.»I dag tager parlamentet på vegne af det australske folk ansvar og undskylder for den politik og praksis, der tvang mødre og børn fra hinanden, og som skabte en livslang arv af smerte og lidelse,« sagde hun ifølge BBC.Premierministeren undskyldte yderligere, at mødrene dengang var blevet nægtet kendskab til deres rettigheder, hvilket betød, at de ikke kunne give informeret samtykke.»I fik falske løfter og blev tvunget til at udstå tvang og en brutal praksis, der var uetisk, uærlig og i mange tilfælde ulovlig,« sagde hun.Mange mennesker brød ifølge BBC sammen i gråd under hendes tale, som blev mødt med klapsalver.Julia Gilliard meddelte ligeledes, at den australske regering nu vil afsætte fem millioner australske dollar, svarende til knap 30 millioner kroner, til blandt andet faglig støtte, opsporing af forsvundne pårørende og psykiatrisk behandling til dem, der er blevet berørt.I en rapport baseret på udsagn fra hundredvis af kvinder over effekten af den tvungne adoptionspolitik står der, at mange opgav deres børn på grund af samfundets opfattelse af ugifte mødre på det tidspunkt. Nogle kvinder har fortalt, at de blev bedøvet, mens andre har fortalt, at deres underskrifter blev forfalsket, skriver BBC.

Dagens topnyheder

I perioden menes titusindvis af børn af ugifte, hovedsageligt teenagemødre, at være blevet taget af staten og givet til barnløse ægtepar. Mange kvinder har sagt, at de blev tvunget til at skrive under på, at de ville give deres børn væk.

Julia Gilliard, der talte foran hundredvis af ofre i parlamentet i hovedstaden Canberra, kaldte politikken »skamfuld« og sagde, den havde skabt »en arv af smerte«.

»I dag tager parlamentet på vegne af det australske folk ansvar og undskylder for den politik og praksis, der tvang mødre og børn fra hinanden, og som skabte en livslang arv af smerte og lidelse,« sagde hun ifølge BBC.

Premierministeren undskyldte yderligere, at mødrene dengang var blevet nægtet kendskab til deres rettigheder, hvilket betød, at de ikke kunne give informeret samtykke.

»I fik falske løfter og blev tvunget til at udstå tvang og en brutal praksis, der var uetisk, uærlig og i mange tilfælde ulovlig,« sagde hun.

Mange mennesker brød ifølge BBC sammen i gråd under hendes tale, som blev mødt med klapsalver.

Julia Gilliard meddelte ligeledes, at den australske regering nu vil afsætte fem millioner australske dollar, svarende til knap 30 millioner kroner, til blandt andet faglig støtte, opsporing af forsvundne pårørende og psykiatrisk behandling til dem, der er blevet berørt.

I en rapport baseret på udsagn fra hundredvis af kvinder over effekten af den tvungne adoptionspolitik står der, at mange opgav deres børn på grund af samfundets opfattelse af ugifte mødre på det tidspunkt. Nogle kvinder har fortalt, at de blev bedøvet, mens andre har fortalt, at deres underskrifter blev forfalsket, skriver BBC.