Australien vil stramme sanktioner mod russiske bøller

Australien forbereder sig på at stramme sine sanktioner mod Rusland, siger landets premierminister, Tony Abbott, fredag. Han advarer Ruslands præsident, Vladimir Putin, mod at sende soldater ind i Ukraine.

- Vi arbejder på at stramme dem. Hvis det ikke skal ske, skal Rusland aflyse, hvad der ligner en forberedelse af en invasion i Ukraine, siger han.

Frygten for, at Putin og den russiske regering vil gå ind i den østlige del af Ukraine, stiger, efter at Nato har beskyldt Rusland for at sende omkring 20.000 soldater til den ukrainske grænse.

- Lad os være helt tydelige omkring det her: Rusland har været en bølle. Rusland er et stort land, som prøver at tryne et lille land, siger Abbott til journalister i Sydney.

Nato advarede torsdag mod, at Rusland muligvis vil invadere Ukraine under påskud af en "humanitær" mission, men Moskva har afvist at have sendt flere soldater til grænseområdet.

Men den køber Tony Abbott ikke.

- I dette øjeblik er russiske styrker opmarcheret på grænsen til Ukraine. Hvis de rykker over grænsen, vil det ikke være en humanitær mission, men en invasion, siger Abbott.

- Jeg siger til præsident Putin, at hvis han vil betragtes som en verdensleder i stedet for at blive udstødt af verdenssamfundet, skal han holde sine soldater væk. Bliv bag grænsen. Lad ukrainerne løse deres egne problemer, lyder det fra den australske premierminister.

Australien kom torsdag på Ruslands liste over lande, som ikke længere kan eksportere en lang række fødevarer og landbrugsprodukter til Rusland.

Australien har omvendt allerede indført en række sanktioner mod russiske personer og firmaer i kølvandet på EU's sanktioner mod Rusland.

Australien mistede 38 statsborgere, da et passagerfly 17. juli styrtede ned over det østlige Ukraine. Vesten beskylder Rusland for at have forsynet prorussiske separatister med våben, som gjorde dem i stand til at ramme fly i stor højde.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip