Australsk politi: 16 timer langt gidseldramaet er slut

Australsk politi bekræfter, at gidseldramaet i Lindt Chocolate Café i millionbyen Sydney er overstået.

Der blev åbnet ild, men politiet ønsker ikke udtale sig i detaljer om eventuelle sårede og dræbte, skriver avisen Sydney Morning Herald (SMH).

Flere gidsler er i ambulance blevet kørt bort fra caféen Lindt Chocolate Café i Sydney, ifølge journalister fra nyhedsbureauet AFP.

- Gidslerne kom ud i to grupper. Den første, bestående af omkring fem personer, kom løbende med armene i vejret. Det var, efter at de første skud var affyret. Efter skuddene kom endnu en gruppe på fem løbende ud, siger SMH-journalist James Robertson.

Der er ingen oplysninger om gidseltagerens tilstand. Han blev kort inden politiets aktion identificeret af myndighederne som den 50-årige iraner Man Haron Monis. Han er i forvejen kendt af politi og retsvæsen.

Sidste år blev den selvudråbte imam dømt for at have sendt hademails til døde australske soldaters familier. Han har også været anklaget for medskyldighed i drabet på sin eks-kone, en mor til to. Desuden er der rejst en række sager om seksuelle overgreb.

Under gidselsituationen blev gidsler tvunget til at fremvise et flag, som ofte bruges af den militante bevægelse Islamisk Stat. Det sorte og hvide flag viser Shahada, som er en trosbekendelse for muslimer.

- Det vi ser, er muligvis en ensom ulv (lone wolf red.), som sympatiserer med global jihad eller en person med psykiske problemer i jagten på en årsag.

- Det handler om opmærksomhed, siger Adam Dolnik ifølge AFP. Han er professor ved University of Wollongong, der har trænet Sydneys politi i gidselforhandlinger.

Gidseldramaet har sendt chokbølger rundt i Australien, som tidligere har været ramt af terrorhandlinger. I det seneste år er frygten for et angreb i Australien begået af islamister vokset stødt.

I september sagde politiet, at man havde afværget en overhængende trussel om at halshugge en tilfældig borger.

Få dage senere blev en teenager i byen Melbourne skudt efter at have angrebet to betjente fra specialstyrkerne med en kniv.

/ritzau/

 

Dagens Gossip