Australsk politi anholder to teenagere for terrorplaner

I en antiterroraktion har australsk politi lørdag anholdt fem teenagere i Melbourne, der er Australiens næststørste by.

Det oplyser politiet i delstaten Victoria og det føderale politi på et fælles pressemøde.

Mindst to af anholdelserne relaterer sig til terror, der beskrives som "inspireret af" den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS).

Politiet mistænker de to 18-årige mænd for at planlægge et angreb på australsk jord, og politifolk skulle angiveligt være blandt målene.

- Det formodes, at mændene var ved at forberede en terrorhandling i Australien, hvor man ville gå efter politibetjente, siger Shane Patton, fungerende vicepolitikommissær hos Victorias politi, og suppleres af Neil Gaughan fra det føderale politi.

- Vores informationer peger på, at dette var inspireret af Isis (andet navn for IS, red.), siger han.

Angrebet menes at have været nært forestående. Ifølge politiet havde de anholdte planer om at udføre angreb "i Melbourne-området" 25. april eller i dagene op til. Hele næste uge markerer australierne 100-året for australske og newzealandske styrkers landsætning i Tyrkiet under Første Verdenskrig.

Dagen markeres massivt i hele landet og særligt i storbyer som Melbourne og Sydney.

Foruden de to terrormistænkte er en tredje mand, der også er 18 år gammel, anholdt for at have forbrudt sig mod landets våbenlov.

De to resterende på henholdsvis 18 og 19 år er i politiets varetægt og er lørdag morgen lokal tid ved at blive afhørt.

Myndighederne understreger, at truslen om et angreb 25. april er fjernet med anholdelserne, men opfordrer australierne til at være "opmærksomme".

Antiterrorberedskabet i Australien er højt, og australsk politi har gentagne gange det seneste år anholdt personer, der mistænkes for at ville udføre terrorangreb.

I december blev to personer dræbt under en gidseltagning midt i storbyen Sydney.

Gidseldramaet, som myndighederne betegner som et terrorangreb, varede i omkring 16 timer og endte med, at politiet stormede caféen og dræbte gidseltageren Man Haron Monis

/ritzau/

 

Dagens Gossip