Avis: Dansk selskab hjælper måske saudisk undertrykkelse

Det danske it-selskab ETI fra Nørresundby har samarbejdet med det kritiserede saudiarabiske regime om at levere overvågningsudstyr. Det kan have hjulpet regimet til at undertrykke befolkningen, skriver Information.

Oplysningerne stammer fra lækkede papirer fra den italienske it-virksomhed Hacking Team, der tidligere er blevet kritiseret for at levere sofistikeret software til undertrykkende regimer verden over.

- Det er oplagt, at denne type software i hænderne på autoritære regimer kan bruges til at overvåge og forfølge kritikere og menneskerettighedsforkæmpere, siger generalsekretær hos Amnesty International Trine Christensen til Information.

Ifølge avisen viser dokumenterne, at ETI i 2010 og 2011 har beskrevet sig selv som "hovedentreprenør" og "systemintegrator" på en større leverance af overvågningsudstyr til Saudi-Arabien.

Det oplyses ikke, specifikt hvad leverancen bestod af, men det omhandlede blandt andet kryptering.

Madawi al-Rasheed, forsker ved London School of Economics, fortæller til Information, at vestligt overvågningsudstyr var med til at kvæle den spirende opstand, der fandt sted i Saudi-Arabien netop i 2010 og 2011 under Det Arabiske Forår.

ETI's nye ejer, BAE Systems, skriver til Information, at selskabet overholder gældende lovgivning og kun samarbejder med legitime regeringer.

Det danske selskab blev i 2011 solgt til BAE, men har fortsat over 200 medarbejdere i Danmark.

ETI har tidligere været sat i forbindelse med salg af overvågning til Tunesiens Ben Ali-regime.

BAE er et stort, britisk selskab, der laver våben samt udstyr til sikkerhed og luftfart.

/ritzau/

 

Dagens Gossip