Avis: Frankrig sender Stoltenberg på skolebænken

Den tidligere norske statsminister Jens Stoltenberg fik fredag officiel lovning på en fremtid som Natos generalsekretær, men han har tilsyneladende været nødt til at love franskmændene, at han vil udvide sin sproglige horisont.

Således skriver den belgiske avis Le Soir ifølge norske Aftenposten, at nordmanden som betingelse for franskmændenes støtte har lovet Frankrigs præsident, François Hollande, at han vil lære fransk.

Avisen skriver, at kravet blev fremsat, da den 55-årige Stoltenberg for nylig besøgte Paris.

Frankrig er meget optaget af, at chefen for den vestlige forsvarsalliance kan tale begge organisationens officielle sprog, fransk og engelsk.

Også den danske Nato-chef, Anders Fogh Rasmussen, taler fra tid til anden fransk, skriver Aftenposten.

Tidligere chefer har i større eller mindre grad behersket sproget.

Før udnævnelsen af Stoltenberg blev kendt, blev der spekuleret i, at Frankrig skulle være skeptisk over for at lade en statsborger fra et land, der ikke er medlem af EU, blive chef for Nato.

Le Soir skriver, at Tyskland om det første land bragte Stoltenbergs navn i spil, og at USA hurtigt støttede op om nordmanden.

Herefter fulgte Storbritannien, de nordiske lande og Tyrkiet angiveligt op, inden Paris altså skal have ladet sig overtale "på betingelse af, at den fremtidige generalsekretær vil lære fransk", skriver den belgiske avis.

Jens Stoltenberg overtager posten 1. oktober 2014, når Fogh Rasmussens mandat udløber efter fem år og to måneder i spidsen for alliancen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip