Avis: Iran sender droner til Irak

I al hemmelighed er Iran begyndt at sende overvågningsdroner og andet militært udstyr til nabolandet Irak for at bidrage til kampen mod sunnimuslimske oprørere.

En "lille flåde" Ababil-droner er blevet sendt til en flyveplads i nærheden af den irakiske hovedstad, Bagdad, skriver New York Times på baggrund af samtaler med anonyme amerikanske embedsfolk.

Iran har også indsat en efterretningsenhed på flyvepladsen for at overvåge elektronisk kommunikation mellem Isil-oprørere og deres kommanderende.

Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) har de seneste uger ført an i en voldsom offensiv i det nordlige Irak og har indtaget flere store byer.

Ababil-dronerne er udviklet i Iran og er mindre sofistikerede end lignende amerikanske førerløse fly. De er uden våben og bruges udelukkende til overvågning.

New York Times skriver også, at flere end 10 officerer fra Irans paramilitære styrker er blevet sendt til Irak for at bistå regeringsstyrkerne og hjælpe med at mobilisere shiamuslimske militser i den sydlige del af landet.

Samtidig står dele af den iranske hær angiveligt klar ved grænsen til Irak, hvis Bagdad skulle komme under angreb. Isil truer med at lancere en offensiv i hovedstaden.

Endelig skulle Iran dagligt være begyndt at sende to fly til Irak. Hvert har omkring 70 ton militært udstyr og forsyninger om bord.

- Det er en betydelig mængde materiel. Det er ikke nødvendigvis tungt materiel, men det er heller ikke bare lette håndvåben og ammunition, siger en af kilderne til avisen.

Ifølge FN er mindst 1075 mennesker blevet dræbt og 658 såret i Irak i perioden mellem den 5. og 22. juni. Flere hundredetusinde er blevet drevet på flugt under urolighederne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip