Avis: Islamisk Stat har ødelagt 1600 år gammelt kloster

Den ekstremistiske Islamisk Stat (IS) har tilsyneladende smadret dele af et kristent kloster i Irak. Klosteret blev bygget i det 4. århundrede efter Kristus for cirka 1600 år siden.

For få dage siden blev der lagt billeder ud på internettet, som viser eksplosioner ved klosteret. Det skriver den britiske avis The Independent.

- Nyheden gør os dybt bedrøvede. Igen rammer IS os i hjertet med terror og barbari. Ikke alene foragter IS vores religiøse overbevisninger, men også vores litteratur og kunst, som virkelig gav så meget til verden, siger Diana Yaqco, talsperson for en assyrisk rettighedsgruppe, til avisen.

IS tiltvang sig kontrol over det historiske bygningsværk kort tid efter, at bevægelsen i 2014 indledte sin offensiv i det nordlige Irak.

Mar Behnam, som klosteret hedder, ligger cirka 30 kilometer sydøst for byen Mosul, der kontrolleres af Islamisk Stat.

Klosteret indeholdt blandt andet et enestående bibliotek.

Det blev i sin tid bygget ved gravstedet for den assyriske martyr og helgen prins Behnam og hans søster Sarah.

I juni sidste år var der beretninger om, at militante IS-folk have fjernet kors og brændt forhistoriske dokumenter fra klosteret.

En katolsk præst, der indtil for tre år siden havde ansvaret for klosteret, fortalte i den forbindelse, at "terroristerne fra Islamisk Stat kan finde på alt".

- De vil ødelægge alt, hvis de ikke bliver stoppet, fortalte han.

I juli truede IS først med at slå munkene i klosteret ihjel, før de smed dem på porten. Familier, der boede i klosteret, blev også forvist.

Klosterets mure bærer nu inskriptionen "Islamisk Stats ejendom". Stedet blev i 1986 renoveret og blev i mange år herefter besøgt af tusindvis af kristne og muslimske pilgrimme.

Der er de seneste måneder dukket adskillige videoer op, hvor medlemmer af IS tilsyneladende ødelægger andre historiske monumenter og arkæologiske fund.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip