Avis: Kun seks østarbejdere tog dagpengeret med

Enhedslisten og Dansk Folkeparti har foreslået at fjerne EU-borgeres mulighed for at optjene en del af deres ret til danske dagpenge i udlandet.

Kort tid efter viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet, at det tilsyneladende blot er 37 EU-borgere, der sidste år gjorde brug af den mulighed. Det skriver Information.dk.

Omregnet til såkaldte fuldtidspersoner svarer det til, at ni personer har været på dagpenge gennem hele 2013.

Af de 37 EU-borgere er seks personer, svarende til én fuldtidsperson, østeuropæere. Enhedslistens Finn Sørensen medgiver, at der i øjeblikket er tale om et "i økonomisk forstand lille problem".

Men partiets ønske om at stramme lovgivningen bunder i principper, forklarer han til Information.

- Det er ikke antallet, der er afgørende, det er spørgsmålet om, at udenlandske arbejdere skal være her i landet på lige vilkår med danske lønmodtagere, siger Finn Sørensen til Information.dk.

Spørgsmål: Men er der ikke mere presserende sager, du kunne bruge din energi på, når nu problemet aktuelt ikke er større?

- Det kan man jo altid sige, hvis man rejser et principielt problem. Men i og med, at den her diskussion nu engang er her, så er det vigtigt, at vi spiller ind med vores princip.

- Og da det følger den røde tråd, vi har i forhold til andre velfærdsydelser, så er det stadig relevant, svarer Finn Sørensen.

Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted er enig. Han ser sagen som et spørgsmål om at udvise rettidig omhu.

- Vi ved af erfaring, at det bare er et spørgsmål om tid, før det bliver kendt, hvad for nogle muligheder, der er. Derfor tror jeg, det hurtigt vil udvikle sig i den forkerte retning, siger han.

Ifølge EU-retten kan borgere optjene en del af deres dagpenge-anciennitet i ét land, hvorefter de kan overføre deres anciennitet, hvis de flytter til et andet land.

/ritzau/

 

Dagens Gossip