Avis skaber tvivl om Carl Bildts habilitet før valg

Få dage før svenskerne går til stemmeurnerne, skriver den svenske tabloidavis Aftonbladet, at udenrigsminister Carl Bildt hvervede Georgiens regering som kunde til et pr-bureau i Sverige og derefter støttede den daværende præsident Micheil Saakasjvili politisk.

Ifølge Aftonbladet blev der på under et år overført over 16 millioner kroner fra styret i Tbilisi til pr-bureauet Kreab.

Aftonbladet har tidligere beskrevet, hvordan pr-bureauet, som er knyttet til det konservative parti Moderaterna, har haft kontrakt med Saakasjvili-styret. En tidligere georgisk minister går direkte i kødet på den svenske udenrigsminister:

- Bildt er korrupt, siger Georgi Chaindrava, der er tidligere minister under Saakasjvili, til avisen.

Aftonbladet har dokumenter, der var hemmeligt stemplede, og som viser, at der er sket 14 overførsler til pr-bureauet af i alt 4,5 millioner georgiske lari, hvilket svarer til op mod 15 millioner kroner.

Desuden skal pr-bureauet have fået store faste månedlige beløb i en periode og tillæg for særlige projekter.

Georgi Chaindrava, som har været minister to gange i Georgiens regering, siger, at det er enorme summer, som den lille fattige tidligere sovjetrepublik har sendt til pr-bureauet i Sverige.

- Med de summer må man stille sig spørgsmålet, hvad det var Saakasjvili-regeringen egentlig betalte for, spørger han.

Carl Bildt afviser beskyldningerne over for Aftonbladet. Han siger, at han ikke havde noget at gøre med Kreab i den pågældende periode, og han siger, at det er den militante opposition i Georgien, der forsøger at så tvivl om hans hæderlighed.

Beskyldningerne mod udenrigsministeren kommer i den sidste fase af den svenske valgkamp.

/ritzau/

 

Dagens Gossip