Avis: USA vil bremse Syrien-krigere gennem FN-resolution

USA vil presse på for at få FN's Sikkerhedsråd til at vedtage en resolution, der skal tvinge FN's medlemslande til at forhindre, at dets statsborgere drager i krig og tilslutter sig grupper, der bliver betragtet som terrororganisationer.

Det skriver New York Times.

Resolutionen skal ifølge avisen til afstemning i FN's Sikkerhedsråd den 24. september. Dagen før vil den amerikanske udenrigsminister John Kerry være vært for et møde med antiterror-eksperter fra hele verden, om hvordan man skal håndtere de tusindvis af udenlandske krigere i Syrien og Irak.

Ifølge New York Times anbefaler antiterror-eksperterne blandt andet, at lande skal dele data om de udenlandske krigere, overvåge online-kommunikation mere intensivt, og landene bør vedtage love, der gør udenlandsrejser for at gå i krig ulovlige.

I Danmark lægger regeringen op til, at den del af Syrien-krigerne, der har dansk statsborgerskab, skal kunne straffes med ubetinget fængsel, hvis de trodser myndighedernes udrejseforbud og tager til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat eller nogle af de oprørsgrupper, der opererer i landet.

Herboende udlændinge risikerer at miste deres opholdstilladelse, hvis de drager til Syrien og dets nabolande for at deltage i kamphandlingerne på slagmarken.

Torsdag foreslog De Radikales leder Morten Østergaard, at man kunne tage passet fra unge danske statsborgere, der mistænkes for at ville rejse til Syrien eller Irak for at deltage i hellig krig.

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har Danmark leveret omkring 100 krigere til slagmarkerne i Syrien og landene omkring. Dermed er Danmark et af de lande i Europa, der i forhold til indbyggertal har flest såkaldte hellige krigere.

Omkring 50 af Syrien-krigerne menes at være vendt hjem til Danmark, oplyser PET til DR Nyheder. PET oplyser samtidig, at antallet af kendte dræbte Syrien-krigere nu er oppe på 16 personer.

/ritzau/