Avisledere: Valget bliver det mest afgørende siden 2001

28/05/2015 03:58

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Velfærden bliver ifølge avislederne hovedtemaet i den valgkamp, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter et langt tilløb skød i gang onsdag.

Politiken mener, at valget 18. juni bliver det mest afgørende siden 2001, fordi det "stiller os over for et klart valg mellem to veje, der ikke fører samme sted hen".

- Det er lang tid siden, at forskellen mellem de politiske alternativer har været større. Og lang tid siden, at mere har stået på spil, når vælgerne træffer deres afgørelse, skriver avisen.

Med sit udspil tirsdag sendte regeringen et klart signal om, at "den satser målrettet på bedre - men ikke nødvendigvis mere - velfærd for samme skat".

Blå blok foreslår - ifølge Politiken - en anden retning.

- De vil gradvist lette skatten og omlægge den offentlige velfærd til private løsninger, hedder det i lederen.

Jyllands-Postens leder med overskriften "Et klart valg" mener, at "det er en sejlivet myte, at der stort set ingen forskel er" på blokkene, til trods for, "at den røde regering i hele sin levetid har ført en kongeblå økonomisk politik".

- Valget står mellem en tilbageskuende, konserverende rød blok - "Det Danmark du kender", "Ingen eksperimenter" - og en blå blok, som tør påtage sig udfordringen med at føre det danske samfund trygt ind i en ny globaliseret tid, skriver avisen.

Berlingske mener, at regeringen "med en vis succes har stillet den ene gavebod op ved siden af den anden", mens den samtidig "søger at skræmme vælgerne væk fra det blå alternativ".

- Sig nej til eksperimenter. Nej skattelettelser, verdens største offentlige sektor, er ifølge Berlingske Socialdemokraternes hovedbudskab.

Og dermed undviger partiet ifølge avisen det mest væsentlige tema.

- Det er afgørende for den velfærd, som står i centrum for alle partiers valgkamp, at der tales meget mere om, hvordan Danmark vil forsørge sig selv, end der tales om, hvordan pengene fordeles.

/ritzau/