Axel Strøbyes ekskone vil genoplive filmsjæl

Selvom Lone Hertz aldrig tidligere har medvirket i nogen af de til dato ni spillefilm, har skuespilleren et usædvanligt indgående kendskab til de populære familiefilm om "Min Søsters Børn".

Hun var nemlig gift med hovedrolleindehaveren Axel Strøbye, som personificerede den distræte, men elskelige onkel Erik i de tre oprindelige film, der udkom i årene 1966-1971.

- Axel kreerede jo den rolle. Så jeg føler ligesom, at jeg kender hele sjælen i de her film, siger Lone Hertz, der var gift med den nu afdøde Axel Strøbye fra 1962-1975.

Hun blev derfor henrykt, da filmenes nuværende producent Michael Obel tilbød hende en rolle i den nyeste film "Min Søsters Børn og Guldgraverne", der foregår i vildmarken i Canada.

Her skal Lone Hertz spille rollen som børnenes canadiske grandtante Anna.

- Jeg fnes af glæde, da jeg fik tilbuddet om den rolle. Det er jo virkelig sjovt for mig, fordi jeg har været med fra starten.

- Jeg var meget på settet - også sammen med vores børn - mens Axel optog. Det er ligesom en cirkel, der bliver sluttet, fortæller Lone Hertz, der fik to børn i ægteskabet med den folkekære skuespiller.

Med 60'ernes familiefilm i hu, kan Lone Hertz nemt få øje på hvor meget, der har forandret sig, siden de allerførste "Min Søsters Børn"-Film blev optaget.

- Børnene var generelt mere dresserede dengang sammenlignet med i dag, og børneskuespillerne blev jo nærmest overinstruerede, fortæller hun.

- I dag får børnene lov at være mere umiddelbare - også på film, siger Lone Hertz, der selv debuterede på det hvide lærred som 12-årig i filmen "Hold fingrene fra mor".

Det er i det hele taget ikke en frøken-hvem-som -helst, der er kommet på lønningslisten hos Obel Film. Den 75-årige Lone Hertz har nemlig sin helt egen mening om, hvordan rollen som den canadiske tante Anna skal spilles.

Det har både instruktør og kostumier måttet sande.

For eksempel har Lone Hertz selv været ude og købe natkjolen til filmens natte-scener, fordi hun synes, den der allerede fandtes på settet, simpelthen var "for ung".

- Det skal jo se rigtigt ud. Man skal kunne tro på det. Oprindeligt ville de også have, jeg skulle gå med kniplingskrave og margueritbroche. Men det kunne de godt glemme, siger Lone Hertz.

Den egenrådige skuespiller fik i stedet indført smækbuksen som tante Annas faste uniform, ligesom hun insisterede på, at den gamle tante skulle have sit eget jagtgevær.

- Hun er jo en kvinde, der bor alene et sted, hvor der både er vilde dyr og alting, forklarer Lone Hertz.

"Min Søsters Børn og Guldgraverne" har netop afsluttet indspilninger i Montreal i Canada. Filmen, der desuden har Rasmus Botoft og Lærke Winther på rollelisten, har forventet premiere op til vinterferien 2015.

Newspaq

 

Dagens Gossip