Både Obama og Xi har meldt sig til klimatopmøde i Paris

Der bliver trængsel i lufthavnene i den franske hovedstad, Paris, og der skal redes op på de femstjernede hoteller, når byen i december er vært for FN's klimatopmøde, COP 21.

Det er her, verdenslederne endnu en gang skal forsøge at finde frem til en klimaaftale, som får de globale temperaturstigninger under kontrol.

Laurent Fabius, Frankrigs udenrigsminister, siger, at 80 ledere har meddelt, at de kommer til åbningen af topmødet 30. november.

Blandt de 80 er USA's præsident, Barack Obama, Kinas præsident, Xi Jinping, og den indiske premierminister, Narendra Modi.

Fabius siger videre, at lederne fra blandt andet Storbritannien, Tyskland, Sydafrika, Brasilien og Canada også har accepteret invitationen til at komme 30. november.

Det bliver det første klimatopmøde siden 2009, da det kiksede at få en aftale i København, COP 15. Det møde blev ledet af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som også må formodes at repræsentere Danmark i Paris i år.

I 2009 deltog 110 stats- og regeringschefer i de sidste to dage, men de forlod København frustrerede og uden en løsning på verdens klimaproblemer.

- Sammen med præsident François Hollande har vi besluttet, at vi inviterer stats- og regeringscheferne til at deltage i den første dag og ikke ved afslutningen som i København, siger den franske udenrigsminister.

Netop organisationen i København bærer en del af skylden for fiaskoen, mener Fabius.

- Forhandlerne ventede på, at stats- og regeringscheferne skulle komme og forhandle, og statslederne kunne ikke løse noget, siger han.

Denne gang er idéen, at der skal skabes noget politisk drivkraft i begyndelsen, tilføjer han.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip