Bål og kanoner markerer dronning Elizabeths 90 år

21/04/2016 12:11

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Briterne fejrer torsdag dronning Elizabeth II, som fylder 90 år, med kanonsalutter og bavnebål over hele kongeriget.

Dronningen er den ældste nulevende monark i verden. Normalt lader hun sin årsdag passere uden stort ståhej, men den tilsyneladende utrættelige Elizabeth tager det fulde udtræk denne gang.

Fødselaren står klar til at hilse på folk og modtage lykønskninger ved Windsor Castle, hvor hun tænder den første af 1000 bavnebål, der skal lyse op over hele landet.

I gamle dage tændte man bål på bavnehøje, når man skulle sende vigtige budskaber ud i landet.

Og som det er tradition ved større royale arrangementer, affyres kanonsalutter i Hyde Park og ved Tower of London.

- Det er ved at synke ind nu, hvor stor en milepæl det er, at dronningen kan fejre sin 90-års fødselsdag. Det er et stort øjeblik for familien, efter alt hvad hun har opnået, sagde prins William i et interview med Sky News onsdag.

Folk tæt på hoffet fortæller, at dronningen har været langt mere optaget af 90-års fødselsdagen, end på den milepæl hun passerede sidste år, da hun i september overgik sin tipoldemor, dronning Victoria, som den længst siddende monark.

Dronning Elizabeth har regeret i 64 år.

Den travle dronning genoptager dog sine pligter allerede fredag, når hun er vært for en frokost med den amerikanske præsident, Barack Obama.

Men fejringen er ikke slut torsdag. I maj arrangeres et fire dage langt optog ved Windsor, og i juni fejres fødselsdagen med en stor gadefest for 10.000 gæster på den store boulevard, der fører op til Buckingham Palace.

Flere målinger blandt briterne viser, at der er bred støtte til dronningen. Omkring 70 procent mener, at hun skal forblive regent, mens omkring 20 procent mener, at hun bør abdicere.

Premierminister David Cameron bidrager også til festlighederne med en hyldest til dronningen i parlamentet torsdag.

/ritzau/Reuters