Bachelet tager stor føring ved Chiles præsidentvalg

Socialisten Michelle Bachelet kan igen sætte sig på præsidentposten i Chile, efter at hun ved søndagens valg sikrede sig en jordskredssejr.

Bachelet vandt omkring 62 procent af stemmerne, mens hendes konservative modstander, Evelyn Matthei, måtte nøjes med opbakning fra omkring 38 procent af vælgerne, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Bachelets valgsejr er den største for nogen præsidentkandidat, siden Chile vendte tilbage til demokratiet i 1989.

62-årige Bachelet, der var landets første kvindelige præsident fra 2006 til 2010, fik knap 47 procent af stemmerne i første runde, hvilket ikke var tilstrækkeligt til at undgå en anden runde.

Bachelet regnes som en moderat socialist. Hun har under valgkampen lovet at gøre noget ved den meget store ulighed i det chilenske samfund, og hun siger, at hun vil arbejde på, at økonomisk ulighed ikke forhindrer fattige chilenere i at få en uddannelse.

Det koster mange penge at tage en højere uddannelse i Chile.

Hun har lovet 50 reformer i sine første 100 dage som præsident.

De to kvinders opgør har været specielt, fordi de er barndomsvenner og uden egen vilje kom til at stå på hver deres side i en dramatisk periode i Chiles historie.

Matthei er datter af general Fernando Matthei, som var en god ven af Michelle Bachelets far, general Alberto Bachelet. Generalerne og deres familier stod hinanden meget nær helt frem til general Augusto Pinochets militærkup 11. september 1973.

Kuppet, der afsatte præsident Salvador Allende, rev venskabet i stykker. Fernando Matthei kom til at tilhøre inderkredsen af Pinochets militærjunta, mens Alberto Bachelet stillede sig på Allendes side. Bachelet blev torteret og døde seks måneder senere.

Evelyn Matthei har været minister under den siddende præsident, den ultrakonservative milliardær Sebastian Piñera.

/ritzau/

 

Dagens Gossip