Badmintonforbund: Finalister er selv skyld i aflysning

Badminton Danmark er blevet mødt med kritik fra Skovshoved og Team Skælskør-Slagelse, efter at forbundet med kort varsel har aflyst torsdagens DM-finale mellem de to klubber.

Badmintonforbundet havde ifølge direktør Bo Jensen ingen anden udvej efter et krisemøde tirsdag aften, hvor Skovshoveds mulige brug af landsholdsstjernen Christinna Pedersen var på bordet.

- Badminton Danmark er yderst bevidste om, at en så kontroversiel beslutning vil afføde stærk kritik.

- Det har konsekvenser for badmintonsporten som helhed - sponsorer, tv og tilskuere - og vi er de første til at beklage det. Det er ikke noget, vi ønsker. Vi er oprigtig kede af det.

- Når vi har truffet en så kontroversiel beslutning, så er det fordi, at der er stærke argumenter for at gøre det, siger Bo Jensen.

Team Skælskør-Slagelse havde før finalen nedlagt en protest, fordi Skovshoved havde sat Christinna Pedersen på holdkortet.

Landsholdsstjernen må ifølge forbundets regler ikke stille op i DM-finalen, fordi hun i denne sæson har deltaget i mere end en klubturnering uden for Europa.

Skovshoved har dog insisteret på at bruge Christinna Pedersen i finalen, da klubben mener, at Badminton Danmark har givet hende dispensation til at deltage i to klubturneringer uden for Europa - i Malaysia og Indien.

Skovshoveds træner, Henrik Rohde, har torsdag berettet, at han er i besiddelse af en mail, hvor Badminton Danmarks hovedbestyrelse godkender, at Christinna Pedersen kan spille i ligaen og deltage i mere end en udenlandsk klubturnering.

Bo Jensen afviser dog, at Skovshoved har fået nogen dispensation.

- Det har de ikke.

- Skovshoved har fået at vide, at man i den politisk valgte hovedbestyrelse i Badminton Danmark har taget en beslutning i december om at ændre ligareglementet, som lægger begrænsninger på spillernes deltagelse i udenlandske turneringer.

- Det skyldes, at ligareglementet er i strid med den gældende kollektive aftale mellem Badminton Danmark og Spillerforeningen.

- Vi kommunikerer ud til Christinna, hendes fagforening og Skovshoved, at man er på vej til at ændre det. Det betyder, at der politisk ikke var forhindringer for, at hun kunne tage ud at spille i Indien.

- Men bare fordi, at der er politisk opbakning om, at man ikke vil rejse en sag, så kan forbundet ikke garantere, at andre klubber ikke kommer med en protest for at afprøve gyldigheden af det gældende reglement, forklarer Bo Jensen.

Allerede forud for mailkorrespondancen tog Skovshoved og Christinna Pedersen kontakt til de ni øvrige ligaklubber for at høre, om de havde noget problem med, at landsholdsspilleren deltog i en kamp i Indien.

Otte af klubberne vendte positivt tilbage, mens den senere finalemodstander fra Team Skælskør-Slagelse som den eneste nægtede at tage stilling til sagen.

- Skælskør forholdt sig tavs, men telefonisk fik Skovshoved og Christinna mundtligt tilsagn fra Skælskørs sportschef Steen Pedersen om, at Skælskør ikke så nogen problemer med, at hun spillede i Indien, og at Skælskør desuden anså reglen for tåbelig.

- Steen Pedersen har også telefonisk overfor mig i januar bekræftet, at det var holdningen, siger Bo Jensen.

Den udlægning har Steen Pedersen dog afvist tidligere på onsdagen over for Ritzau.

Direktør i Badminton Danmark, Bo Jensen, mener, at Team Skælskør-Slagelse allerede for to måneder siden burde have indgivet en protest, da slutspillet gik i gang. Også dengang var Christinna Pedersen på banen for Skovshoved.

- Det kunne Skælskør godt have gjort. Via lodtrækning risikerede Skælskør allerede at møde Skovshoved i kvartfinalen eller semifinalen, så de var tredje part. Hvis Skælskør mente, at det var et alvorligt problem, så kunne man allerede i januar have rejst spørgsmålet.

- I stedet har problemet vokset sig til en gordisk knude, og så må vi to dage før DM-finalen sidde på et møde, hvor ingen vil give sig. Ingen vil være med til at sikre, at vi gennemfører guldkampen under sportslige forsvarlige forhold, siger Bo Jensen.

Selv om både Team Skælskør-Slagelse og Skovshoved onsdag har tilkendegivet, at de var indstillet på at spille finalen med en uafklaret protest, så var klubberne ifølge Bo Jensen ikke så klare i spyttet på tirsdagens møde.

Skovshoved truede med at stille op til DM-finalen med et andet- eller tredjehold.

- Badminton Danmark havde ikke noget andet valg end at aflyse guldkampen. Det blev slået fast over for begge klubber på mødet.

- Forbundets formand René Toft traf til sidst beslutningen om at aflyse guldkampen af sportslige hensyn. Nu måtte det værre nok. Som forbund vil man ikke lade sig trække rundt i cirkusmanegen af klubberne, fastslår Bo Jensen.

Den kontroversielle aflysning af torsdagens DM-finalen kan meget vel betyde, at der aldrig bliver fundet en dansk mester i 2016.

- Lige nu er det ikke realistisk, at der bliver spillet en finale. Man skal aldrig sige aldrig, for ting kan ændre sig. Faktum er, at det er forbundet med store vanskeligheder at stable en ny guldkamp på benene, siger Bo Jensen.

- Det er spørgsmålet, om man kan finde et tidspunkt, hvor spillerne er til stede i Danmark. Det har vi ikke overblik over i dag. Forudsætninger for at spille en DM-finale er heller ikke til stede, som det ser ud lige nu, siger direktøren.

Den nye sag er ikke god for forbundets omdømme, erkender Bo Jensen.

Det er blot et år siden, at Badminton Danmark var involveret i den såkaldte "småkagekonflikt", da forbundet indgik en sponsoraftale, som udløste en konflikt med flere landsholdsprofiler.

- Jeg er den første til at indrømme, at det er et uheldigt signal, som vi sender til omverdenen.

- Men vi har overvejet alle konsekvenser af denne her beslutning, også de negative, siger Bo Jensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip