Ban Ki-moon: Sjældent vindue for løsning i Syrien

De politiske ledere og lederne af centralbankerne i verdens tyve største økonomier mødes i denne weekend i Antalya i Tyrkiet til det årlige møde i G20 for at diskutere landenes økonomi.

Drøftelserne om økonomi er dog gledet i baggrunden efter fredagens angreb i Paris.

I stedet er der på mødet skabt et sjældent vindue med diplomatiske muligheder for at sætte en stopper for volden i Syrien, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, søndag.

Den sydkoreanske generalsekretær mener, at angrebene i Paris har skabt en fornyet fornemmelse af nødvendigheden af at løse konflikten i Syrien, som Ban Ki-moon hilser velkommen.

Samtidig opfordrer han til et øget samarbejde om bekæmpelse af terrorisme.

Ved samme lejlighed giver den amerikanske præsident, Barack Obama, udtryk for sin solidaritet med det franske folk og deres kamp for at drage de skyldige til ansvar for angrebene i Paris fredag aften.

- Som det var tilfældet ved det forfærdelige angreb, der fandt sted i Ankara, er drabene på uskyldige mennesker baseret på en forskruet ideologi ikke blot et angreb på Frankrig eller Tyrkiet men på hele den civiliserede verden, siger præsidenten.

Også den tyrkiske præsident ser en sammenhæng mellem angrebene i Paris og de to selvmordsbomber i Ankara 10. oktober, der kostede 102 mennesker livet.

- Jeg mener, at vores modsvar til international terrorisme vil komme til udtryk i et meget stærkt og hårdt budskab ved dette G20-topmøde, siger Recep Tayyip Erdogan fra mødet.

EU's præsident Donald Tusk benyttede mødet til at appellere til, at G20-landenes ledere om at bekæmpe finansieringen af grupper som Islamisk Stat.

- Der er intet bedre forum at adressere finansieringen af terrorisme. Disse netværk kan ikke planlægge eller operere uden de penge, der flyttes gennem finansielle systemer i flere lande, siger EU-præsidenten.

- Kun hvis vi samarbejder til fulde om udveksling af information om suspekte transaktioner, kan vi stoppe denne trussel effektivt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip