Bandemedlemmer dømt i sag om nedgravede våben

Retten i Glostrup har kendt 13 mænd med tilknytning til bandegrupperingen Brothas skyldige i en sag om tre oversavede haglgeværer og noget ammunition, der blev fundet i en taske i Gladsaxe, efter at de havde været gravet ned ved Gladsaxe Kirkegård.

Mændene, der er mellem 19 og 32 år, er idømt fængselsstraffe på mellem et år og tre måneders fængsel og to år og ni måneders fængsel.

Det oplyser en af de dømtes forsvarere, advokat Michael Juul Eriksen.

Alle ankede på stedet deres domme til Østre Landsret.

- Vi mener ikke, at de kan dømmes uden tekniske beviser og vidnebeviser. Man har forsøgt at stykke en historie sammen, siger Michael Juul Eriksen til Ritzau.

De 13 mænd har under sagens behandling i retten nægtet sig skyldige i anklagen om våbenbesiddelse, men anklager Christian Schrøder fra Københavns Vestegns Politi har krævet dem dømt i fællesskab.

Anklagen mod dem lød på, at de sammen havde gravet tasken med våben op ved kirkegården for at give den videre til banden Værebros Hårde Kerne (VHK).

Men beviserne i sagen har ifølge forsvarerne været tynde og spinkle.

- Vi er uenige i, at man kan dømmes på det grundlag, fordi sagen udmærker sig ved, at mændene ikke er fundet i besiddelse af skydevåbnene, men at de var gravet ned et stykke derfra, siger Michael Juul Eriksen.

- Der er ingen dna-beviser og ingen vidner, der kan sige, hvem der har båret på tasken, de har ligget i. Blot kan vi konstatere, at det ikke er de tiltalte, der har båret den, siger han.

Ni af mændene blev anholdt ganske tæt på kirkegården, mens to andre befandt sig i nærheden.

Ifølge advokaten har retten udmålt straffen i selve våbensagen til et år og tre måneders fængsel. Det er omkring halvdelen af den straf, som anklageren havde krævet.

Når nogle af mændene har fået længere straffe, skyldes det, at de har haft reststraf fra tidligere domme.

Efter dommen valgte retten at løslade fem af de dømte, der havde fået straffe på op til et år og fem måneders fængsel. Men den afgørelse kærede anklageren til Østre Landsret, som ventes at behandle sagen en af de kommende dage.

/ritzau/

 

Dagens Gossip