Bankchefer kræver stop for retssag om kvart milliard

I al hast måtte der mandag i Østre Landsret fremskaffes ekstra kapper, da en stribe advokater mødte op for at tage et af de mange juridiske slagsmål efter finanskrisen.

Statens finansielle skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet kræver 250 millioner kroner af de tidligere direktører, bestyrelsesmedlemmer og revisionen i den kuldsejlede Eik Bank Danmark.

Men advokaterne for de syv mænd og revisionsfirmaet frabeder sig flere retsmøder.

Landsretten bør sætte en stopper for retssagen, fordi Finansiel Stabilitet ikke er den rigtige sagsøger, lyder det.

I alt 11 advokater, ni mænd og to kvinder, diskuterer dette spørgsmål mandag og tirsdag i landsretten under en såkaldt delforhandling.

Omdrejningspunktet i dysten er en regel i selskabsloven. Den siger, at beslutningen om at anlægge retssag mod ledelsen og andre ansvarlige træffes på en generalforsamling.

Og det er ikke sket i denne sag, fremhæver advokaterne for de tidligere topfolk i Eik Bank - hvilket Finansiel Stabilitet nikker til.

- Det er ubestridt, at der ikke er truffet en beslutning på en generalforsamling, siger advokat Bo Knudsen, der sammen med en kollega repræsenterer det statslige selskab.

Påstanden er dog, at den manglende beslutning ikke er afgørende for, om retssagen kan gennemføres.

I alt er der anlagt erstatningssager mod topfolkene i syv krakkede banker, og det samlede krav overstiger tre milliarder kroner.

Også i retssagen om Ebh Bank har de sagsøgte forsøgt at stoppe processen. Og også her har protesten delvist drejet sig om, at Finansiel Stabilitet ikke er den rette sagsøger.

Højesteret afviste dog i maj 2013, at der var noget galt og tillod, at denne retssag i Vestre Landsret triller videre.

Men i sagen om Eik Bank er situationen anderledes, fremhæver de sagsøgte. Dels er der sket en ændring af loven. Og dels var Ebh Bank konkurs, da Finansiel Stabilitet tog over, mens det ikke var tilfældet med Eik Bank.

- Det var ikke en insolvent situation, banken stod i, lyder det flere gange fra advokaterne.

Inden for en måned ventes de tre landsdommere at afgøre, om retssagen om den kvarte milliard skal afvises eller ej.

/ritzau/

 

Dagens Gossip