Bankdirektør får fængsel i sag om kursfup

I flere måneder overtrådte Aarhus Lokalbank loven, da bankende meget ivrigt handlede i egen aktie og styrede kursen.

Det fastslår Retten i Aarhus fredag morgen i en langvarig straffesag om kursmanipulation.

Den tidligere direktør i banken, Per Hermansen, er idømt ubetinget fængsel i 30 dage, og to medarbejdere straffes hver med tre måneders ubetinget fængsel.

Den 59-årige direktør er dømt for ikke at have været tilstrækkeligt agtpågivende. Han har uagtsomt overtrådt loven, mener en enig domsmandsret.

Samtidig får Vestjysk Bank A/S, som overtog Aarhus Lokalbank i 2012, en bøde på en million kroner.

Sagen er rejst af Bagmandspolitiet, og anklagen drejer sig om, at lokalbanken i cirka et halvt år førte markedet bag lyset med de konstante bud på Nasdaq OMX København.

Perioden løb fra september 2009 til februar 2010.

I mange dage var lokalbanken den eneste, der handlede i aktien.

Banken fastholdt et så højt bud, at størstedelen af de aktier, der blev solgt, faktisk tilfaldt banken, noterer retten.

I det hele taget var lokalbanken så massivt til stede i markedet, at det kunne misinformere andre på markedet om, hvad efterspørgslen og kursen egentlig var, lyder det.

Per Hermansen og de to medarbejdere har nægtet sig skyldige under sagen, og heller ikke Vestjysk Bank har ment, at lokalbanken kunne gøres ansvarlig for en lovovertrædelse.

I retsmøder i Aarhus har de to anklagere fra Bagmandspolitiet dog krævet langt hårdere straffe, end byretten finder er rimeligt.

Bøde skulle ligge på fem millioner kroner, og fængselsstraffen burde udmåles til mellem et år og seks måneders fængsel, lød det.

Men retten begrunder straffene med, at reglerne om kursmanipulation er komplicerede. Og at Finanstilsynet på gerningstidspunktet ikke havde udarbejdet en vejledning om bankers såkaldt "market making" i egne aktier.

De to medarbejdere, der er idømt tre måneders ubetinget fængsel, er beskyttet af navneforbud.

/ritzau/

 

Dagens Gossip