Banker: Det er ikke blevet lettere at låne

12/04/2016 20:27

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Bankerne er blevet mere villige til at låne penge ud til boligkøbere i København og Aarhus. Det viser en inspektion foretaget af Finanstilsynet.

Konkurrence om kunderne, stigende huspriser og lave renter har gjort, at bankerne lader folk låne mere. Det vækker bekymring hos Finanstilsynet, der har fokus på, om bankerne er ansvarlige i deres udlån, så man undgår krak og overophedning.

Hos to af de banker, der har haft besøg, mener man dog ikke, at der er blevet sluppet på bremsen.

- Det er nemt at købe og sælge en bolig i København og Aarhus. Det gør, at markedet er blevet lettere at arbejde med, for liggetiderne er kortere og omsætningen større.

- Der vil nogen opleve, at vi er blevet mere villige til at låne ud. Men vi har ikke ændret vores udlånspolitik på nogen måde, siger ordførende direktør for Arbejdernes Landsbank Gert Jonassen.

Han fortæller, at der kan være mange gode grunde til, at kunder eksempelvis får lov til at have mere gæld i forhold til deres indtægt, end bankens retningslinjer foreskriver. Men her bliver kunderne vurderet nært.

- Vi ser slet ikke, at situationen bare i nærheden af ligner den, der var før finanskrisen på boligmarkedet og i udlånet.

- På det tidspunkt var man ikke bleg for at købe, før man havde solgt. Det ser vi slet ikke i øjeblikket. Langt de fleste får at vide, at man skal sælge først, siger Gert Jonassen.

Hos Sparekassen Kronjylland mener man heller ikke, at man generelt er blevet villigere til at låne ud og har slækket på kravene til lånelystne kunder.

- Vi har altid været glade for at låne penge ud, så der er ingen ændring. Vi kigger enormt meget på den enkelte kunde og vurderer risikoen.

- Så vi har ikke slækket på kravene til kreditten, men nogle gange kan det give mening at gå lidt højere på gælden hos den enkelte kunde, siger kommunikationschef hos Sparekassen Kronjylland Jan Salling.

Han fortæller, at man ikke er nervøse i det kronjyske.

- Vi har altid fokus på, hvilken risiko der er, men vi låner ud hver eneste dag og gør det med ro i maven, siger Jan Salling.

/ritzau/