Banker: Mange vekselkontorer sløser med hvidvaskregler

Noget tyder på, at vekselbranchen har svært ved at overholde reglerne om hvidvask af penge.

Men ifølge Finansrådet, der er brancheorganisation for bankerne, der er underlagt præcis de samme regler, er det ikke fordi, der er meget at være i tvivl om.

Det fortæller juridisk direktør Kenneth Joensen, efter at Bagmandspolitiet er klar med endnu en sag mod et vekselkontor oven på rekordbøden på 92 millioner kroner til vekselkontoret Uni Travel & Exchange i København.

- Reglerne på det her område er klare nok. Bankerne er vant til at være gennemregulerede og har processer, der sikrer, at de overholder lovgivningen. Derfor ser man ikke den slags sager i relation til banker, siger Kenneth Joensen.

- Hvis man får mistanke om, at de penge, man modtager kan stamme fra hvidvask, har man pligt til at indberette det. Det kan for eksempel være, hvis en kunde kommer ind med meget store kontantbeløb, forklarer Kenneth Joensen.

Han refererer til tal fra netop Bagmandspolitiet, der viser, at bankerne indberetter langt flere mistanker om hvidvask, end vekselkontorerne gør.

- For en del handler det om, at de ikke har sat sig godt nok ind i reglerne. Den mindre pæne del er dem, der direkte medvirker til kriminalitet, og dem har man set nogle stykker af, siger Joensen.

Kenneth Joensen siger, at det er hans indtryk, at myndighederne gør en stor indsats på området.

I den nye sag påstås det, at 28 millioner kroner, som stammede fra lovovertrædelser, blev omvekslet og dermed vasket hvide.

En direktør på 54 år er tiltalt for forsøg på hæleri for det store beløb. Omvekslingerne skete typisk til 500 og 200 eurosedler, står der i anklageskriftet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip