Bankerne får hjælpende hånd af Nationalbanken

På samme dag, som Nationalbanken offentliggør sin kvartalsoversigt, sender direktør Lars Rohde en hjælpende hånd til bankerne.

Han hæver nemlig den såkaldte folioramme fra 37 milliarder kroner til 145 milliarder kroner. Det gælder dog kun for de større banker.

Foliorammen sætter grænser for, hvor mange penge bankerne kan have stående i Nationalbanken til en mere gunstig rente end på de såkaldte indskudsbeviser.

Indskudsbeviser trækker lige nu takket være gentagne rentesænkningerne som følge af presset på kronen en negativ rente på 0,75 procent.

Derfor har bankerne indtil nu haft udsigt til en større ekstraregning for at lade Nationalbanken passe på deres penge.

Men nu kan det altså lade sig gøre at flytte 108 milliarder kroner over på foliokontoen, hvor renten lige nu er nul.

Det betyder, at bankerne sammenlagt sparer 800 millioner kroner årligt i rente, hvis foliorammen udnyttes fuldt ud.

- Dermed foretager Nationalbanken også et elegant skridt, hvor den mindsker renteudgifterne i den finansielle sektor, samtidig med at den bibeholder et stramt greb om markedsrenterne og dermed forsvaret af kronen, siger Nykredits chefanalytiker Tore Stramer i en kommentar.

Og Sydbanks makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen konstaterer, at Nationalbanken med dette træk har givet sig selv større manøvrerum i den kommende tid, samtidig med at man holder hånden under bankerne.

Peter Bojsen Jakobsen konstaterer således, at forhøjelsen af foliorammen gør det muligt at sænke renten endnu mere, uden at det går ud over bankerne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip