Bankfolk stejler over vismandsforslag om loft på flekslån

Bankernes talerør Finansrådet er langt fra enig i de økonomiske vismænds betragtninger om, at danskernes brug af flekslån bør begrænses.

Finansrådets formand, Tonny Thierry Andersen, mener, at branchen allerede har sat tilstrækkeligt ind for at begrænse de risikable, men billige flekslån, som er blandt danskernes foretrukne boliglån.

- Finanstilsynet har allerede foreslået en række pejlemærker i tilsynsdiamanten for realkreditområdet, som naturligt vil nedbringe udbredelsen af rentetilpasningslån, siger formand Tonny Thierry Andersen, som samtidig er chef for privatkunder i Danske Bank.

- Det, kombineret med at sektoren gennem det seneste år selv har arbejdet med at håndtere problemstillingen, vurderer vi som værende tilstrækkeligt i forhold til at sikre husholdningernes økonomi og et stabilt boligmarked, siger Tonny Thierry Andersen i en skriftlig kommentar.

Men vismændene vil begrænse flekslånene på husholdningsniveau. Ifølge deres seneste rapport bør adgangen til at finansiere sin bolig med flekslån begrænses til 80 procent af boligens værdi.

Det udgør nemlig en risiko for den økonomiske vækst, hvis renten pludselig stiger kraftigt og dermed sender boligejerens ydelse i vejret. I dag kan boligen i princippet være finansieret 100 procent af rentetilpasningslån - 80 procent hos realkreditselskabet og resten i banken.

Vismændene hilser det velkommen, at realkreditinstitutterne samlet set skal begrænse mængden af afdragsfrie lån efter de retningslinjer, som Finanstilsynet netop har udstukket i sin såkaldte tilsynsdiamant.

/ritzau/

 

Dagens Gossip