Bankøkonom: Lav oliepris får statsunderskud til at vokse

Hvis man tager udgangspunkt i de aktuelle oliepriser frem for regeringens højere skøn, vokser prognosen for næste års offentlige underskud med omkring seks milliarder kroner.

Det har makroøkonom i Sydbank Peter Bojsen Jakobsen regnet sig frem til på baggrund af regeringens Økonomisk Redegørelse, som blev præsenteret torsdag.

- Regeringen venter en oliepris på 88 dollar tønden, mens den aktuelle markedspris ligger omkring 63,5 dollar, og prisen for en tønde olie til levering ved udgangen af 2015 ligger omkring 70 dollar, siger Peter Bojsen Jakobsen.

- Bruger man regeringens tommelfingerregel, vil det offentlige underskud blive næsten seks milliarder kroner større i 2015, hvis man tager udgangspunkt i de aktuelle oliepriser, siger han.

Peter Bojsen Jakobsen vurderer på den baggrund, at næste års underskud vil lande i omegnen af 2,8 procent af BNP og altså tættere på EU's grænse på tre procent.

Med til beregningen hører, at lavere oliepriser kommer forbrugerne og dermed væksten til gode.

- Vi regner med, at de lavere oliepriser kan bidrage til væksten med et halvt procentpoint i 2015, siger Peter Bojsen Jakobsen.

Regeringens eget skøn for næste års budget lyder på et underskud på 2,5 procent af BNP.

Samtidig har regeringen selv nedjusteret forventningerne til indtægten fra Nordsøolien med to milliarder kroner i år og fire milliarder kroner i 2015.

Også Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank, vurderer, at regeringen er for optimistisk i sit skøn for olieprisen, selvom han konstaterer, at det er meget svært at spå om udviklingen.

Regeringen har i forbindelse med Økonomisk Redegørelse selv nedjusteret forventningerne til indtægten fra Nordsøolien med to milliarder kroner i år og fire milliarder kroner i 2015 på grund af de faldende oliepriser.

- Selvom indtægterne fra nordsøproduktionen godt kan komme til at skuffe igen, så skal man dog være varsom med at male fanden på væggen, skriver Steen Bocian.

- Der er grundlæggende ret godt styr på de offentlige finanser i Danmark - og en lavere oliepris er jo godt nyt for væksten. Vi skal derfor ikke være alt for kede af det, hvis olieprisen bliver lavere end forudsat af regeringen, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip