Bankøkonomer deler regeringens vækst-optimisme

Regeringen har ofte måttet nedjustere sit skøn over væksten i dansk økonomi. Men selvom man altså nu går den modsatte vej og opjusterer vækstskønnet fra 1,4 til 1,6 procent i år, så er det denne gang ikke udtryk for jubeloptimisme.

Det fastslår flere bankøkonomer.

Både hos Nykredit og Danske Bank ligger man på niveau med regeringens skøn. Faktisk en smule højere, nemlig 1,7 procent.

- Ser vi prognosen i sømmene, er der generelt tale om konservative skøn fra ende til anden. Man kan dermed heller ikke skyde regeringen i skoene, at den har et for positivt syn på den økonomiske vækst her i valgåret, siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Han taler endda om, at man nu skal passe på med at lægge for meget tryk for økonomien.

- Det er betænkeligt, at finanspolitikken køres lige til grænsen inden for budgetlovens rammer. Det ville efter vores opfattelse være mere fordelagtigt, at man allerede nu begyndte at lette foden fra speederen i takt med, at opsvinget får fat, siger han.

Samme toner lyder fra Danske Bank.

- Det er ikke overraskende, at regeringens skruer op for optimismen. De økonomiske nøgletal er grundlæggende blevet bedre hen over de seneste måneder, og skønnet fra december er derfor også for negativt, siger cheføkonom Steen Bocian.

- Næste år ventes et større underskud på de offentlige finanser, og i både 2016 og 2017 ventes underskuddet at komme faretruende tæt på tre procent, hvilket understreger at der ikke er plads til ekspansive tiltag. Om noget er der behov for konsolidering, siger Steen Bocian.

/ritzau/

 

Dagens Gossip