Bardet giver fransk jubel på bjergetape præget af styrt

AG2R-rytteren Romain Bardet hentede fredag den første franske etapesejr i årets Tour de France.

Det skete på 19. etape, som blev en dramatisk affære i bjergene med masser af styrt undervejs.

Flere ryttere udgik, og også løbets førende rytter, Chris Froome, styrtede hårdt på den regnvåde asfalt mod slutningen af etapen.

En forslået Froome måtte kæmpe sig hele vejen op ad den sidste stigning til målet i Saint-Gervais Mont Blanc på sin holdkammerat Geraint Thomas' cykel.

Efter en imponerende kraftanstrengelse har Froome dog fortsat over fire minutters forspring ned til nummer to i klassementet. Det er nu Romain Bardet.

Værst gik dramaet ud over Bauke Mollema (Trek), som lå nummer to inden etapen, men nu er nede på en tiendeplads.

Etapen blev præget af et stort udbrud, hvor Tinkoff-rytteren Rafal Majka ikke overraskende var med.

Polakken kunne sikre sig den samlede sejr i kampen om den prikkede bjergtrøje, og det lykkedes. Majka vinder således trøjen for anden gang. Hvis han altså gennemfører løbet.

Det gør hverken Dani Navarro (Cofidis) eller Tom Dumoulin (Giant).

Begge udgik de med skader, der gav bange anelser om alvorlige brud.

Den dobbelte etapevinder Tom Dumoulin er blandt favoritterne til OL-guldet i enkeltstart i Rio, men måtte udgå med "alvorlige skader" på venstre håndled.

Frontgruppen med Majka talte 20 mand, og på nedkørslen fra dagens hårdeste stigning kørte Rui Costa (Lampre) og Pierre Rolland (Cannondale) væk.

Også Rolland styrtede på den regnglatte vej, og så var Costa alene i front.

Nede bagved, i favoritfeltet, var Chris Froome og Vincenzo Nibali en tur i asfalten. Froomes egen cykel gik i stykker, og så måtte han inddrage Geraint Thomas', da servicebilen ikke kunne nå op.

Nummer to i klassementet, Bauke Mollema, mistede kontrollen i et sving og var ved at køre ud over en skovskrænt. Han blev også meldt involveret i et styrt.

Romain Bardet havde det til gengæld super på nedkørslen, hvor han angreb og fik hul.

Otte kilometer fra mål fik han kontakt til Costa og kørte fem kilometer senere solo til sin storslåede sejr, mens tidsforskellene bag ham bragte fornyet spænding i kampen om de sekundære placeringer i klassementet.

Lørdag venter løbets sidste bjergetape, og søndag slutter det hele med den traditionsrige etape til Paris.

/ritzau/

 

Dagens Gossip