Barroso: Cameron leger med ilden over for EU

Den britiske premierminister, David Cameron, bruger en farlig strategi, når han vedholdende kritiserer EU, siger den afgående formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso.

Camerons konservative parti er under pres i diskussionerne om Europa, da det stadigt mere populære euroskeptiske og indvandrerkritiske parti bliver stadigt mere populært. Og den britiske premierministers løfte om en folkeafstemning om EU-medlemskabet, hvis hans parti vinder valget, præger den politiske dagsorden mere og mere.

Cameron går ind for EU, men han ønsker at få genforhandlet Storbritanniens forhold til det europæiske samarbejde inden en folkeafstemning.

- Ingen er tvunget til at forblive medlem af EU, men man kan ikke kritisere EU fra mandag til lørdag og så bed folk om at stemme for EU om søndagen, siger Barroso i et interview med den franske tv-station France 24.

- Cameron leger med ilden. Hvis man systematisk sender et negativt budskab om EU, så er det kun naturligt, at folk tager det euroskeptiske budskab til sig, pointerer han.

Udtalelserne fra den afgående kommissionsformand kommer dagen efter, at Ukip fik sit første folkevalgte medlem af det britiske parlament ved et suppleringsvalg.

Med 60 procent af stemmerne genvandt Douglas Carswell sit sæde i Underhuset, som han forlod i august, da han skiftede Det Konservative Parti ud med det frembrusende parti United Kingdom Independence Party, Ukip.

Med parlamentspladsen har Carswell samtidig slået Ukips position i det britiske politiske landskab fast. På 20 år er partiet gået fra ikke at have reel indflydelse til at sidde på adskillige pladser i byråd, være Storbritanniens største parti i Europa-Parlamentet og nu en del af det britiske parlament.

- Det er ikke overraskende, at Ukip vinder frem, fordi vi har ikke set tilstrækkelig politisk modstand fra de politiske mainstream partier. Vi ser ingen argumenter eller overbevisninger i forhold til EU, siger Barroso, der efter 10 år på sin post efterfølges af Jean-Claude Juncker der er Luxembourgs tidligere premierminister.

Ukip vil have Storbritannien helt ud af EU. Samtidig vil det bremse indvandringen til Storbritannien./ritzau/dpa