Behandling er forbi for selverklæret svensk massemorder

En svensk domstol har torsdag besluttet, at den tvungne psykiatriske behandling af Sture Bergwall skal afsluttes.

Under navnet Thomas Quick tilstod Bergwall i 1990'erne og frem i alt 39 drab. Han blev først dømt for otte af dem, men blev i 2013 frikendt for dem alle.

Siden da har han måttet gå til psykiatrisk behandling, selvom han har ment, at han kan klare sig selv.

Det blev til i alt 24 års tvungen psykiatrisk behandling, heraf 23 år på en retspsykiatrisk afdeling og det sidste år i ambulant behandling.

I det sidste år har Sture Bergwall været overvåget og kontrolleret og har afleveret urinprøver med jævne mellemrum, siger hans bror, Sten-Ove Bergwall, til nyhedsbureauet TT.

- Afgørelsen er endelig. Nu er Sture Bergwall en fri mand. Han kan starte et nyt kapitel og sætte punktum for årene med tvungen behandling, siger Bergwalls advokat, Anwar Osman, til TT.

- Han er lettet og glad for endelig at kunne leve et liv uden kontrol og være fri som alle andre. Det er glædeligt, siger advokaten.

Det var i forbindelse med psykiatrisk terapi og under kraftig medicinering, at Bergwall begyndte at tilstå det ene drab efter det andet.

Mange af sagerne blev henlagt, men i årene 1994 til 2000 blev han dømt for otte af dem, selvom der aldrig fandtes tekniske beviser mod Bergwall.

I 2008 trak han pludselig alle tilståelserne tilbage i et interview med journalisten Hannes Råstam, som vakte stor debat i Sverige. Herefter blev han frikendt i alle sagerne. Den seneste frifindelse skete i november 2013.

I dag sidder han i Jämtland og skriver på sin selvbiografi, mens han tweeter billeder af træer, snedækkede landskaber og solens gang over himlen.

/ritzau/TT

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip