Behnke: Vi skylder Jesper at pege på fejl

Det var tilfældigheder, der satte betjent Jesper Eigtved Hansen ud i patruljevognen i stedet for Tom Behnke. De to unge praktikanter på Station 1 kørte i den samme politibil med hver sin erfarne kollega i to timer af gangen.

Denne novembernat i 1988 havde Jesper den første tur efter natmaden, og Tom Behnke blev på stationen og småsov, da der ikke var arbejde med rapporter.

- Vi havde ligget og ventet på at skulle på gaden igen, og så kommer der pludselig en kollega ind og siger, at Jesper var blevet skudt, fortæller Tom Behnke.

Jesper Eigtved Hansen var blevet dræbt af Blekingegadebanden under flugten fra millionrøveriet mod postkontoret i Købmagergade i København.

Politiet havde ellers haft medlemmer af røverbanden i kikkerten for et millionrøveri fem år tidligere. Daværende efterforsker Jørn Moos mener, at drabet på den unge betjent kunne være undgået, hvis PET og Justitsministeriet ikke havde "lagt låg på" sagen.

- Jeg mener, at vi skylder Jesper, at vi ikke bare går videre. Nu er det tragiske sket, og så må vi i det mindste sørge for, at noget lignende ikke sker i fremtiden, så vi alle sammen kan lære af det, siger Tom Behnke, som i dag er retsordfører for Det Konservative Folkeparti.

Mere end 25 år senere kommer beretningen mandag fra Blekingegade-kommissionen, der skal afdække, om Politiets Efterretningstjeneste, PET, eller Justitsministeriet spændte ben for det almindelige politis efterforskning, da Blekingegadebandens medlemmer var aktive.

- Jeg frygter, at der er rigtig mange ord og sider op og ned med redegørelser, men hvor der ikke er konklusioner. Hvor man ikke sætter fingeren ned og påpeger fejl, siger retsordføreren.

- Ikke at man skal hugge hovederne af nogle i dag, men jeg håber, at de vil konkludere. Jeg frygter, at det bliver ligesom PET-kommissionen med en masse snak, men med for lidt konkret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip