Bekræftet: De nyeste p-piller giver en væsentlig forhøjet risiko for blodpropper

Forskere bekræfter nu, at selvom de nyeste generationer af p-piller ikke er forbundet med den samme høje risiko for bivirkninger som vægtforøgelse og hovedpine som tidligere, så er de stadig forbundet med sundhedsmæssige problemer.

I et nyt forskningsprojekt, der er offentliggjort i det ansete British Medical Journal, konkluderer forskere fra University of Nottingham, at brugen af de nyeste generationer af p-piller giver en tre gange så høj risiko for at få blodpropper i forhold til kvinder, der ikke tager pillerne. 

Og riskoen er dobbelt så høj i forhold til ældre udgaver af pillerne. 

Læs også: Ny advarsel: Gravides brug af Paracetamol kan skade drengefostre

Der bliver solgt millioner af p-piller herhjemme hvert år, og den forhøjede risiko for blodpropper gælder særligt for arme og ben.

Advarslen går især på de såkaldte 3. generations p-piller, der indeholder stoffet drospirenone, hvilket findes i mærket Yasmin, samt stofferne desogestrel, gestodene og cyproterone. 

Der har været advarsler ude tidligere, om at de nyeste generationer af p-piller ikke kunne regnes som værende uden bivirkninger - og her har et dansk forskningsprojekt fra 2011 været at regne som den mest pålidelige forskning, der har vist sammenhænge mellem blodpropper og de nyeste generationer af p-piller. 

Læs også: Lars er en af de modige mænd, der står frem: jeg har haft en fødselsdepression

Men den nye forskning fra Nottingham University, er første gang de danske forskningsresultater bliver bekræftet. 

- Disse resultater, kombineret med den danske forskning fra 2011, opklarer tidligere uoverensstemmelser om risici ved brug af p-piller, der en vigtig viden til at guide i den korrekte udskrivelse af pillerne, siger Susan Jick, der er professor ved Boston University School, i en pressemeddelse

Forskerne understreger dog, at p-piller stadig er meget sikre at bruge generelt, og at den tre gange forhøjede risiko for blodpropper ved brug af pillerne, stadig er væsentlig lavere end den ti-dobbelte risiko, der er for blodpropper hos gravide. 

 

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip