Bekræftet: De nyeste p-piller giver en væsentlig forhøjet risiko for blodpropper

Skrevet af Jesper Larsen

28/05/2015

Mest læste i dag

Forskere bekræfter nu, at selvom de nyeste generationer af p-piller ikke er forbundet med den samme høje risiko for bivirkninger som vægtforøgelse og hovedpine som tidligere, så er de stadig forbundet med sundhedsmæssige problemer.

I et nyt forskningsprojekt, der er offentliggjort i det ansete British Medical Journal, konkluderer forskere fra University of Nottingham, at brugen af de nyeste generationer af p-piller giver en tre gange så høj risiko for at få blodpropper i forhold til kvinder, der ikke tager pillerne. 

Og riskoen er dobbelt så høj i forhold til ældre udgaver af pillerne. 

Læs også: Ny advarsel: Gravides brug af Paracetamol kan skade drengefostre

Der bliver solgt millioner af p-piller herhjemme hvert år, og den forhøjede risiko for blodpropper gælder særligt for arme og ben.

Advarslen går især på de såkaldte 3. generations p-piller, der indeholder stoffet drospirenone, hvilket findes i mærket Yasmin, samt stofferne desogestrel, gestodene og cyproterone. 

Der har været advarsler ude tidligere, om at de nyeste generationer af p-piller ikke kunne regnes som værende uden bivirkninger - og her har et dansk forskningsprojekt fra 2011 været at regne som den mest pålidelige forskning, der har vist sammenhænge mellem blodpropper og de nyeste generationer af p-piller. 

Læs også: Lars er en af de modige mænd, der står frem: jeg har haft en fødselsdepression

Men den nye forskning fra Nottingham University, er første gang de danske forskningsresultater bliver bekræftet. 

- Disse resultater, kombineret med den danske forskning fra 2011, opklarer tidligere uoverensstemmelser om risici ved brug af p-piller, der en vigtig viden til at guide i den korrekte udskrivelse af pillerne, siger Susan Jick, der er professor ved Boston University School, i en pressemeddelse

Forskerne understreger dog, at p-piller stadig er meget sikre at bruge generelt, og at den tre gange forhøjede risiko for blodpropper ved brug af pillerne, stadig er væsentlig lavere end den ti-dobbelte risiko, der er for blodpropper hos gravide.