Bekymrede forskere: Disse almindelige varer kan skade gravide og børn

22/04/2016 10:07

Christina Ledertoug

Nyheder

Mest læste i dag

I visse konservesdåser, plastmaterialer og kasseboner findes det kemiske stof bisphenol A, der under mistanke for at føre til sundhedsskadelige effekter i mennesker.

Og nu viser et nyt, stort, dansk studie fra DTU Fødevareinstituttet, at den nuværende grænseværdi fra EU for det hormonforstyrrende stof bisphenol A er alt for høj. Stoffet kan påvirke sædkvalitet, vægt, brystvæv og adfærd hos fostre og små børn.

- Vores resultater bakker op om tidligere studier af effekterne af bisphenol A og understøtter vores vurdering af, at det er brug for en lavere grænseværdi, siger forskningsleder og professor Ulla Hass til Dagens.dk.

Læs også: Pas på disse læbepomader kan give allergi og forstyrrer dine hormoner

Gravide og ammende kvinder særligt udsatte
I forsøget udsatte forskerne rotter for stoffet i fostertilstand og gennem modermælken. Resultatet blev, at man, ved helt lave og mellemlave doser, så effekter som nedsat sædkvalitet, højere vægt og ændret brystudvikling og adfærd.

Det er specielt gravide, ammende kvinder og små børn, som er særligt følsomme for de effekter, der kan ske ved lave doser af bisphenol A.

Derfor anbefales gravide forbrugere ifølge Ulla Hass blandt andet at undgå indtag af konservesmad så meget som muligt, da bisphenol A ofte findes på indersiden af konservesdåser. I stedet kan man købe madvarer, der enten er i glas eller i papemballage.

Grænseværdien for bisphenol er af EU's fødevaresikkerhedsmyndighed EFSA sat til 4 mikrogram per kg kropsvægt per dag.

Men det tal skal altså ifølge DTU Fødevareinstituttet ned og højst være 0,7 mikrogram per kg kropsvægt per dag eller lavere for at beskytte tilstrækkeligt mod de nævnte effekter.

Læs også: Dette sker med din krop efter tre dage uden kosmetik

Følg Dagens Videnskab for flere lignende artikler: