Bekymret kone til Nordkorea: Slip min 85-årige mand fri

Skrevet af admin

|

23/11/2013

Dagens topnyheder

Familien til en amerikanske krigsveteran, der har været tilbageholdt i Nordkorea siden sidste måned, beder regeringen i Pyongyang sørge for, at han får tilladelse til at rejse hjem hurtigst muligt.

Den californiske familie kalder 85-årige Merrill Newmans pågribelse under en turistrejse i landet for en "frygtelig misforståelse".

Hans kone, Alicia Newman, siger, at hun intet har hørt om hans helbredstilstand eller hvorfor veteranen, der kæmpede i Koreakrigen i 1950'erne, er blevet tilbageholdt.

Han var 26. oktober om bord på et fly på den sidste dag af sin 10 dage lange rejse i landet og ventede på take off, da de nordkoreanske myndigheder gik om bord og førte ham bort.

- Familien føler, at det er nogle frygtelige misforståelser, der er ledt til hans tilbageholdelse, og vi beder DPRK (Den Demokratiske Folkerepublik Korea, red.) om at arbejde for at løse dette anliggende hurtigt og lade denne 85-årige bedstefar komme hjem til sin urolige, bekymrede familie, siger hun i en meddelelse.

Parrets søn, Jeff Newman, siger, at familien ikke har været i kontakt med krigsveteranen, siden han blev ført bort.

Merrill Newman blev tilbageholdt dagen efter, at han og en guide var blevet interviewet af de nordkoreanske myndigheder om blandt andet hans tjeneste i Koreakrigen, siger sønnen til CNN.

Nordkorea-eksperter er overraskede over, at en ældre amerikanske mand på en rundrejse - en blandt hundreder af amerikanske turister, der besøger Nordkorea hvert år - skulle være tilbageholdt blot for at have taget del i Koreakrigen.

Steven Weber, der er ekspert i internationale forhold ved University of California i Berkeley, mener, at Nordkorea forsøger at henlede opmærksomhed til landet på et tidspunkt, hvor atomforhandlinger med Iran er i det internationale søgelys.

- Det er gidseltagning, mener han.

Han peger på, at Nordkorea muligvis forsøger at presse USA eller Kina til bidrage med nødhjælp, før vinteren rammer landet, hvor en stor del af befolkningen lever i fattigdom.

/ritzau/Reuters